szerző:
MTI

A februári felméréshez képest a kormánypárti politikusok szinte mindegyikének jelentősen csökkent a népszerűségi indexe; a legnagyobb esést - Lendvai Ildikó (MSZP) mellett - a koalíció felbomlásában személyesen közreműködő Kóka János (SZDSZ) szenvedte el, aki negyed év alatt 7 pontot rontott, így a lista utolsó helyére került - áll a Századvég-Forsense, közvélemény-kutatásábáan.

Kóka János átvette a stafétát
Horváth Ágnestől
Az adatokat a koalíció szétesése, az SZDSZ koalícióból való kilépése után vették fel. A kutatók szerint február óta a korábbi kormánykoalíció szinte mindegyik politikusának népszerűségi indexértéke jelentős mértékben csökkent, de megállt az ellenzéki politikusok népszerűség-emelkedése is.

A politikusi rangsor utolsó nyolc helyén MSZP-s vagy SZDSZ-s politikus áll. A legnépszerűtlenebb politikus helyét - Horváth Ágnes menesztése, s ily módon a rangsorból történő kikerülése után - a kormánykoalíció felbomlásában aktív szerepet játszó Kóka János foglalta el. Az SZDSZ elnökének eddig is igen alacsony népszerűségi indexe a 0-tól 100-ig terjedő skálán további 7 pontot esett, így az már csak 26 indexpont.

A kutatás szerint megtépázta az MSZP politikusainak népszerűségét a népszavazás kudarca és a részben ebből fakadó kormányválság. A rangsor utolsó előtti helyén 5 pontos csökkenés után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll (31 pont), de hasonló mértékben csökkent Lendvai Ildikó (-7 pont), Szili Katalin (-5 pont), Szekeres Imre, Juhász Ferenc és Kiss Péter (valamennyiüknek 4 ponttal) a pontértéke is.

Az egyetlen volt kormánypárti politikus, akinek nem változott a népszerűsége, Fodor Gábor, akinek 51 pontos indexértékét kormányoldalról csak Szili Kataliné haladja meg (52 pont). A kisebbségi kormányban fontos pozícióhoz jutott Bajnai Gordon, így ezentúl az ő népszerűségét is mérik. A 38 pontos kiinduló népszerűségi indexértéke azt jelzi, hogy személye nem válik el a többi szocialista politikusétól, azaz hasonlóan kedvezőtlen általános megítélés alá esik - írták.

A kutatás szerint a legutóbbi, februári felmérés során a 22 felsorolt politikus közül még hat érte el a középértéket jelentő 50 pontot, májusban már csak öt politikusról mondható ez el. A legnépszerűbb politikus továbbra is Kósa Lajos, akinek enyhe (2 pontos) csökkenés után jelenleg 62 ponton áll a rokonszenv-indexe. A lista második helyén Sólyom László államfő található változatlanul 57 ponttal.

Az ellenzéki politikusok közül Orbán Viktor népszerűsége kétpontos emelkedés után 47 ponton áll, ez megegyezik párttársai, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor vagy Tarlós István népszerűségével. A legnépszerűtlenebb ellenzéki politikus - hasonlóan a februárhoz - májusban is Semjén Zsolt (42 pont), ugyanakkor ő az egyetlen olyan politikus, akinek szignifikánsan (3 ponttal) emelkedett a népszerűsége február óta.

A Fidesz szavazói körében a volt kormánykoalíció egyetlen politikusának népszerűsége sem éri el az 50 pontot, sőt Fodor Gábor és Szili Katalin kivételével a 40 pontot sem. Az ellenzéki politikusok megítélésekor nem tapasztaltak 60 pont alatti eredményt, a legmagasabb rokonszenv-indexe Orbán Viktornak van (80 pont).
Az MSZP-szavazók a Fidesz politikusait egy kivétellel 50 pont alatti pontszámokkal értékelték - kivéve Kósa Lajost, akinek népszerűségi indexe 51 pont az MSZP-szavazók közt -, de a saját politikusok alacsonyabb népszerűségnek örvendenek, mint a Fidesz szavazói esetében. Az értékelhető nyolc szocialista politikus közül öt 50-60 pont közötti értéket ért el a szocialista szavazók közt, míg a legnépszerűbb Gyurcsány Ferenc 69 ponton áll.

Az SZDSZ politikusainak értékelése igen vegyes az MSZP-szavazók esetében: Kóka János kifejezetten népszerűtlen (31 pont), Demszky Gábor értékelése közepes (50 pont), Fodor Gáboré viszont a népszerűbb szocialista politikusokéval vetekszik (60 pont).

A felmérés eredménye szerint a pártválasztásukban bizonytalanok közt jelentős a baloldali szavazói potenciál, akiket azonban jelenleg erősebben jellemez a másik oldal politikusai iránti ellenszenv, mint a szocialista politikusok iránti szimpátia.

A politikusok egymáshoz való közelségét és távolságát a bal-jobb megosztottság, valamint az általános népszerűség-elutasítottság határozza meg leginkább. Két politikusi csoport különíthető el. A felmérés szerint a jobboldali politikusok közé sorolódik megítélése alapján Sólyom László köztársasági elnök, míg a baloldaliak közé - bár a csoport szélén helyezkednek el - Dávid Ibolya és Herényi Károly - írták a kutatók.

Az SZDSZ politikusaival kapcsolatban megjegyezték: míg Fodor Gábor a relatíve népszerű "kvázi-ellenzékhez" sorolódik, addig Demszky Gábor, és még sokkal inkább Kóka János a népszerűtlen baloldaliakhoz.

A Századvég-Forsense május 5-e és 15-e között végezte közvélemény-kutatását, 1000 fős reprezentatív mintán. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalékpont.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szili: még megállítható az MSZP népszerűségvesztése

Szili Katalin szerint még megállítható a párt népszerűségvesztése, ha tükröt tartanak maguk elé és korrigálnak ott, ahol arra szükség van. Az Országgyűlés elnöke erről az RTL Klub reggeli híradójában beszélt hétfőn.

Rákkeltő hatóanyag miatt vontak ki savlekötőket a forgalomból

Rákkeltő hatóanyag miatt vontak ki savlekötőket a forgalomból

Nőkkel erőszakoskodott Budapesten, rács mögé került

Nőkkel erőszakoskodott Budapesten, rács mögé került

Több milliárd forinttal drágult a tatabányai sportcsarnok

Több milliárd forinttal drágult a tatabányai sportcsarnok

Védőgátnak csapódott Velencénél a sokszoros bajnok és csúcstartó motorcsónakos

Védőgátnak csapódott Velencénél a sokszoros bajnok és csúcstartó motorcsónakos

Juncker: A megállapodás nélküli Brexit még sosem volt ennyire valószínű

Juncker: A megállapodás nélküli Brexit még sosem volt ennyire valószínű

Távozik Farkas Ádám az Európai Bankhatóság éléről

Távozik Farkas Ádám az Európai Bankhatóság éléről