Megtörtek a börtönben a nagyatádi fiú gyilkosai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A gyásznál is jobban foglalkoztatja a kaposváriakat a kérdés, mi volt a Táncsics Mihály gimnázium 17 éves diákjainak indítéka, amiért megölték a velük egykorú nagyatádi osztálytársukat. A Népszava nem felejti el megemlíteni, hogy mindhárom fiatal „hungarista” volt. Az egyik bulvárlap szerint pedig nem ketten, hanem négyen tervelték ki a gyilkosságot.

„Különös atmoszféra lengte be a keddi bűnmegelőzési bemutatót a kaposvári Noszlopyban [ez egy kaposvári közgazdasági szakközépiskola - hvg.hu]. A 17 éves diákok a gyászoló Táncsics gimnáziumtól ötven méterre hallgatták: mi a bűn, és mi a büntetés...” – írja a Somogy Megyei Online. A diákoknak a Kaposvári Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai beszéltek a szabadságvesztés történetéről, a középkori gályarabságtól kezdve hazánk jelenlegi – fogház, börtön és fegyház szigorfokozatú – gyakorlatáig.

Naponta egy DVD-film, televíziózás, egy óra séta a szabadban, zárkába vihető csocsóasztal, angol-szakkör, könyvtár, börtönlelkész, pszichiáter – az átlagos, jó magaviseletű fogvatartottak egyebek között ezekkel a lehetőségekkel élhetnek az „előzetesházban” – írja a lap. A bemutatón szóba került a kaposvári Táncsics gimnáziumba járó diákok felfoghatatlan gyilkosságának ügye is. A beismerő vallomást tett fiatalkorúakat ugyanis a Kaposvári Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai őrzik, külön zárkában. „A befogadó beszélgetésen megtört, tettüket megbánó fiatalokat láttam” – mondta Horváth Zoltánné főhadnagy.

Szélsőjobbos eszmevilágról ír a Népszava

A Népszava is foglalkozik a kaposvári üggyel. A lap riportjából kiderül: a Táncsics Mihály Gimnáziumba már nem engedik be az újságírókat, az igazgató sem hajlandó nyilatkozni. A lap szerint a kaposváriakat a gyásznál jobban foglalkoztatja a rejtély: miért kellett Szabó Józsefnek meghalnia? Mint írják, a városban makacsul tartja magát a hír, hogy a gyilkosok drogoztak, és azért ölték meg „barátjukat”, mert ő fel akarta dobni őket.

Egy másik szóbeszéd szerint a két gyanúsított korábban már megkínzott valakit. A pletykákról a lapnak a megyei rendőrkapitány szóvivője csak annyit mondott: erre vonatkozóan nincsenek információik. A Népszava riportere szerint többen azt állítják: a bestiális gyilkosok és áldozatuk is hungaristák voltak. Nem állt távol tőlük a „szélsőjobbos eszmevilág”, amit az iskola „nemigen igyekezett kijavítani” – írja a lap.

Négyen tervelték ki a gyilkosságot?

A Bors című bulvárlap úgy értesült, nem ketten, hanem négyen tervelték ki, hogy büntetésből megölik a fiút, ám a másik két osztálytárs a gyilkosság előtt meggondolta magát. A két elkövető ekkor fenyegette meg őket: ha beszélnek, végük. A bulvárlapnak ezt a verziót a rendőrség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A lap szerint a városban azt beszélik, a fiúk listát készítettek, amin több diáktársuk neve szerepelt, „Jocóé állt az első helyen”.

Sokan úgy gondolják, a két elkövető és áldozatuk között tavaly egy titkos szövetség alakult. „Együtt szerepjátékoztak, íjászkodtak. Dávid és Misi (a két gyanúsított – a szerk.) ilyenkor a gonosz bőrébe bújt. Hármójuk szövetségét Jocó nemrég felbontotta, mert ki akart lépni ebből a körből, inkább tanulni akart, erre biztatta társait is” – írja a lap. A Bors úgy tudja, az egyik elkövető édesapja a kaposvári rendőrség közlekedési alosztályán volt rendőr, de a fia az utóbbi években édesanyjával és annak új élettársával élt a kaposvári Rózsadomb tetején. „Dávid mindent megkapott, amit csak akart. Megszokta, hogy pénzzel, ismertséggel sok mindent el lehet érni” – mondta el egy ismerőse a Borsnak. A letartóztatott fiú szülei és testvére teljesen összeomlottak.

Kemény élet várja őket a börtönben (Oldaltörés)

A lapnak Bilkei Pál szakpszichológus azt mondta, szerinte a felelősség mindenképpen a gyilkos fiúk szüleit, illetve az iskolát terheli. Úgy vélekedik, csak az a kamasz lesz agresszív és erőszakos, aki ilyen mintát lát otthon. A szakértő abban is biztos, hogy a fiúk nem azért öltek, mert – ahogy azt vallomásukban állították – nagyképűnek találták egykori barátjukat. „Itt valami sokkal súlyosabb titoknak kell a felszín alatt lennie, aminek a kiderülésétől rettegett a két elkövető” – mondta Bilkei.

Nem nyilatkoznak többet a sajtónak a múlt héten meggyilkolt nagyatádi fiú szülei – írja a Blikk. A bulvárlap szerint a mindig pedáns fiú frissen mosott ruhái még az ágyán sorakoznak, szülei semmihez sem nyúltak.

Kemény évek várnak a gyilkosokra

A történtek feldolgozásában most négy pszichológus segít a kaposvári gimnáziumban. Terényi Zoltánné, a csoport irányítója a Magyar Rádiónak elmondta, hogy a diákok kezdetben nagyon nehezen tudtak megszólalni. Ugyan tapasztaltak valamiféle másságot a két gyereken, de soha nem gondolták, hogy ilyesmi bekövetkezik. Ez a másság az agresszivitást jelenti. A beszélgetéseken kiderült: az elkövetők korábban állatokat kínoztak, nyúztak meg, élve eltemettek egy kutyát, s megvárták, amíg fel tudott a szerencsétlen jönni, utána pedig agyonverték. „Tehát ezekről az esetekről tudtak a többiek, elítélték, de a nagyközösségben nem beszéltek róla” – mondta a pszichológus, hozzátéve: az áldozat ezekben a cselekményekben nem vett részt.

Kiderült, hogy az osztálytársak azt is tudták, hogy az egyik elkövető előtt olyan minta lebeghetett, mint az alkoholista nagybácsi, aki az állatkínzásokban is benne volt. „Tehát ő volt az egyik minta a számukra, aki meg mert tenni dolgokat, együtt ittak vele és nem is keveset, ráadásul naponta” – mondta a szakértő. Terényi szerint ha nem foglalkoznak a két elkövetővel – akár a börtönben, akár máshol -, akkor az életük vakvágány lesz.

A börtönben mindenestre kemény világ vár kettőjükre, lévén, hogy a fiatalkorúak börtönébe kerülnek. Éles Éva, a szegedi fegyház és börtön klinikai szakpszichológusa tapasztalatai szerint a fiatalkorúak intézetében olyan kemény életkörülmények vannak, ahol nagyon sok agressziót követnek el, illetve sok agresszió áldozatává is válnak az elítéltek: „Elég csak a tavaly Tökölön bekövetkezett bűncselekményre gondolni, ahol a zárkatársak egyik társukat felakasztották. Mint például ezen fiatalok esetében is, az a szerencsés, ha egyből felnőtt korúak közé kerülnek, mert ott már egy lehiggadt, ’bölcsebb’ elítélt közösség várja őket” – fogalmazott a szakértő a rádiónak.

Legfeljebb 15 évet kaphatnak

A nagyatádi diákot múlt szerdán kővel, fával és egy, a helyszínen talált vésővel ütlegelték az elkövetők Kaposvár egy elhagyatott részén, majd a tóba dobták. Az orvos szakértő vizsgálata szerint 14 ütés érte az áldozat fejét. Még életben volt, amikor a vízbe került. Halálát nagy valószínűséggel fulladás okozta.
A fiú két osztálytársát emberölés alapos gyanújával vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint azért ölték meg társukat, mert korábbi barátjuk "eltávolodott tőlük, lekezelően, nagyképűen viselkedett, agresszíven bánt velük". A fiatalkorú elkövetőket legfeljebb 15 évre ítélheti a bíróság.