szerző:
MTI

Előzetes letartóztatásból újra házi őrizetbe került Tasnádi Péter - erősítette meg Tuza Péter ügyvéd az index.hu információját csütörtökön.

Az ügyvéd részletek említése nélkül annyit közölt: a bíróság szerdán döntött az előzetes letartóztatás megszüntetéséről és a házi őrizet elrendeléséről.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán közölték: a Tasnádi Péter ellen sikkasztás miatt indult eljárást ügyészi indítványra egyesítették a korábbi, kerületi bíróságon indult eljárással.

Mint írták, "az ügyek egyesítésével vizsgálni kellett, hogy az ügydöntő határozat meghozatalát megelőzően összesen milyen tartamú volt a Tasnádi Péterrel szemben elrendelt előzetes letartóztatás". Hozzátették, az eljárási törvény értelmében akkor, ha az előzetes letartóztatás tartama eléri a 3 évet, a kényszerintézkedés a törvény erejénél fogva megszűnik.

A bíróság szerint azonban a vádlott esetében továbbra is fennáll a bűnismétlésnek és annak a veszélye, hogy "az eljárási cselekményeken nem jelenik meg", ezért rendelték el házi őrizetét. A nem jogerős végzés az elsőfokú ügydöntő határozat kihirdetéséig rendelte el Tasnádi Péter házi őrizetét, a bíróság megkereste a Készenléti Rendőrséget, hogy a házi őrizet szabályainak megtartását a jogszabálynak megfelelő módon ellenőrizze.

Tasnádi Péter januárban, sikkasztás gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba. Sajtóértesülések szerint az a férfi jelentette fel őt, aki tavalyi szabadulása után befogadta a villájába. A férfi azt állítja, hogy 20 millió forintot adott egy közös vállalkozás reményében Tasnádinak, aki nem számolt el a pénzzel.

Tasnádi azt megelőzően házi őrizetben volt, miután júliusban kiengedték az előzetes letartóztatásból. Abban az ügyben egyebek mellett felbujtóként elkövetett emberölés előkészületével és életveszélyt okozó testi sértéssel vádolják, mert - a vádirat szerint - meg akarta öletni feleségét és annak élettársát, valamint sósavat öntetett az anyósára.

Az elmeszakértők korábban azt állapították meg, hogy Tasnádi Péter feltehetően évtizedek óta agysorvadásban szenved, az 1990-es évek második felében beszámítási képessége közepesen korlátozott volt. Ezért a Pest Megyei Bíróság Tasnádi elmeállapota miatt a már letöltött négy és fél éves szabadságvesztését két évvel csökkentette. Ugyanakkor egy újabb szakvélemény szerint nem elmebeteg.

Az ügyészség ősszel az egyik, Tasnádi Péter beszámíthatóságát vizsgáló szakvéleménnyel kapcsolatban vesztegetés bűntette miatt nyomozást rendelt el.

Egy januári hírműsor szerint Tasnádi Péter elismerte, hogy ő írta azt a Magyar Televízió Híradójában bemutatott levelet, amelyben hárommillió forintot kér a szakértőknek. Hangsúlyozta, ő írta a levelet, de akkor, amikor az orvosi szakvélemény már megszületett, így az elmeszakértőket nem vesztegette meg. Mint akkor elhangzott, Tasnádi Péter a kézzel írt levélben azt írja "Józsinak", hogy szabadságáról van szó és a szakértők hárommillió forintot kértek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Villalakó marad Tasnádi

A magyar keresztapa házi őrizetben marad – erről döntött jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, s ezzel elutasította az ügyészség fellebbezését, amely nem csak az előzetes letartóztatás fenntartásáról szólt, hanem a vádlott elmeorvosi megfigyeléséről is.

Társadalom

Tasnádi-fejlemények

Nyiratkozom-nyilatkozom - ilyen szóvicceket farag az első számú magyar keresztapa hírében álló Tasnádi Péter, akit...

HavariaPress Itthon

Előzetesben Tasnádi, ex-üzlettársa jelentette fel

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Tasnádi Pétert. A Budai Központi Kerületi Bíróság a rendőrség kezdeményezését elfogadva, elrendelte Tasnádi elõzetes letartóztatását.

HavariaPress Itthon

Tasnádi mégis beszámítható?

Az egykori vállalkozó egyáltalán nem kóros elmeállapotú - derül ki állítólag abból a szakvéleményből, amelyet holnap ismertetnek a Fővárosi Bíróságon - értesült a Magyar Nemzet.

Hét nap

Újból Tasnádi-ügy?

Ismételt perújítást fontolgat az ügyészség Tasnádi Péter már lezárt büntetőügyében, miután a maffia-bűncselekményekkel...

Itthon

Mennyire beszámítható Tasnádi Péter?

Tasnádi Péter alkalmas ügyei vitelére – a HVG értesülései szerint egy gondnoksági ügyben ezt ugyanaz az elmeorvos-szakértő állapította meg, aki tavaly szeptemberben még azt állította nagy vihart kavart szakvéleményében: Tasnádi mániás depresszióban szenved, ami közepesen korlátozza beszámíthatóságát, s ez az állapot 2000-től tart.

hvg.hu Itthon

A közvélemény a Tasnádi-ügyről

Az emberek általában is túlságosan enyhének tartják a magyar bíróságok ítélkezési gyakorlatát, de - a HVG megbízásából készült Medián-felmérés szerint - a Tasnádi Pétert házi őrizetbe helyező döntéssel különösen elégedetlenek.

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket