Itthon az Afganisztánban meghalt magyar katona holtteste

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Afganisztánban hősi halát halt Kovács Gyula holttestét szállító AN-26-os katonai szállító repülőgép hétfőn 18 órakor az egyik hangárból gurult a katonai tiszteletadás helyszínére a kecskeméti légibázison.


Az MTI információi szerint egy-két órával korábban landolt a holttestet szállító repülő Kecskeméten. Érkezését előre nem jelentették be.

A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megjelent Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

A katonai szállítógép Kölnből hozta Kecskemétre a Kovács Gyula holttestét tartalmazó koporsót. Afganisztánból Németországba a német légierő gépe szállította a koporsót.

A repülőtéren katonai tiszteletadással fogadták a posztumusz hadnaggyá előléptetett tűzszerész koporsóját. A repülőgépről a tűzszerész bajtársak hozták le a nemzeti színű lobogóval letakart koporsót, majd Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a koporsót fogadó Szekeres Imre miniszternek jelentett. Ezután a koporsót egy gépjárműre tették.

A gépkocsit Szekeres Imre miniszter, a honvédség vezetői, díszőrök és az elhunyt hozzátartozói katonai sorfal előtt kísérték el a díszszázad elé, s közben a gyászinduló szólt. A katonai tiszteletadás után a katonazenekar eljátszotta a himnuszt.

A koporsót szállító gépkocsi katonai kísérettel indult a temetés színhelyére, Szeghalomra. Kovács Gyula hadnagyot kedden temetik el.

Június 10-én Afganisztánban, egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét a 30 éves Kovács Gyula. A tűzszerészt a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.