Egy új szakvélemény szerint a maffia-bűncselekményekkel vádolt vállalkozó mégsem elmebeteg, ezért a perújítás perújításának lehetőségét vizsgálja az ügyészség a Tasnádi-ügyben – derül a HVG csütörtökön utcára kerülő számából.

© HVG
„A szakértők hárommilliót kérnek” – írta Tasnádi Péter erőszakos bűncselekmények miatt elítélt és jelenleg is azokkal vádolt vállalkozó. "Légyszíves adjatok 2 millió Ft-ot a Berta Józsinak, hogy meg tudjak menekülni!" - írja.  A „Józsinak” címzett levelet (lásd 1. képünket) jelenleg nyomozó ügyészek vizsgálják.

Van más fejlemény is. A múlt héten készült el az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakvéleménye, amely szerint az ismét házi őrizetbe került nehézfiú – ellentétben egyes korábbi szakvéleményekkel – mégis beszámítható.

A HVG birtokába került két másik szakvélemény is. Közös bennük, hogy mindkettőt Gaál Katalin igazságügyi elmeorvos szakértő készítette; igaz, az elsőt Nagy Ervinnel közösen. Másik közös vonásuk, hogy mindkettő a Tasnádi szempontjából kedvezőbb hatósági döntést támasztotta alá. Az első alapján rendelték el Tasnádi perének újrafelvételét, és két évvel enyhítették a már leült büntetését. A szakvélemény szerint (lásd 2. oldal) a vádlott betegsége, mániákus depressziója közepesen korlátozza tettei súlyának felismerésében.

Gaál Katalin 2007-ben, egy évvel a bíróságnak beadott szakvéleményt után újabbat készített. A budapesti II. kerületi gyámhivatal számára ezúttal viszont azt állapította meg (lásd 3. oldal), hogy Tasnádi beszámítható. Pedig a kórisme szinte szóról szóra ugyanaz, mint egy évvel korábban. Csakhogy ennek az eljárásnak az volt a tétje, hogy Tasnádi elvált felesége el szerette volna érni, hogy volt férjét vegyék gondnokság alá. Gaál szerint bár a férfi a büntetőjogi következményeket nem látja át, Tasnádi képes mindennapi ügyeinek intézésére.

A HVG-ből kiderül az a pikáns részlet is, hogy Gaál kirendelését maga Tasnádi kérte a rózsadombi gyámhivataltól, mondván vele hajlandó szóba állni. Az ügy egyéb fordulatairól is olvashat a HVG e heti számában!

2. oldal: szakvélemény 2006-ból (Oldaltörés)

© HVG
© HVG
© HVG3. oldal: szakvélemény 2007-ből (Oldaltörés)

© HVG

© HVG

© HVG
Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Házi őrizetbe került Tasnádi Péter

Előzetes letartóztatásból újra házi őrizetbe került Tasnádi Péter - erősítette meg Tuza Péter ügyvéd az index.hu információját csütörtökön.

MTI Itthon

Tasnádi Péternek mégsincs agysorvadása

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szerint megalapozatlanok a Tasnádi Péter vállalkozó agysorvadásáról szóló korábbi szakértői vélemények - hangzott el szerdán este a Magyar Televízió Híradójában. A téves diagnózist felállító szakértők ellen vesztegetés miatt büntetőeljárás indulhat.

HavariaPress Itthon

Előzetesben Tasnádi, ex-üzlettársa jelentette fel

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Tasnádi Pétert. A Budai Központi Kerületi Bíróság a rendőrség kezdeményezését elfogadva, elrendelte Tasnádi elõzetes letartóztatását.

hvg.hu Itthon

Interjú Tasnádi Péterrel, aki nem akar megváltozni

Ma sem bánja Pintér Sándor egykori belügyminiszterrel történt üzleti összezördülését a nemrég házi őrizetbe helyezett Tasnádi Péter, aki idegenforgalmi és építőipari cégével próbálja újra kezdeni az életét. Többek között erről beszél a hvg.hu-nak adott alábbi interjúban.

Porig égett háza előtt szelfizett Gerard Butler

Porig égett háza előtt szelfizett Gerard Butler

"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

Mesés volt a napfelkelte Budapest felett – galéria

Mesés volt a napfelkelte Budapest felett – galéria

Varga elismerte, hogy ügyfélkapun keresztül rúgtak ki embereket

Varga elismerte, hogy ügyfélkapun keresztül rúgtak ki embereket

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Nagyon nem tetszett Polt Péternek, hogy bohócorrot vitt neki a Párbeszéd politikusa – videó

Nagyon nem tetszett Polt Péternek, hogy bohócorrot vitt neki a Párbeszéd politikusa – videó