Nemzetközi roma konferencia kezdődött Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Európa legnagyobb kisebbségének, a cigányságnak a társadalmi integrációja összeurópai társadalmi ügy; minden kormánynak saját felelőssége, hogy az uniós irányelvek vagy saját stratégia alapján konkrét lépéseket tegyen főként az oktatás és a foglalkoztatás területén - fogalmazták meg egy, a témában rendezett nemzetközi konferencián szombaton Budapesten.

Az Európai Roma Kerekasztal című nemzetközi konferenciára Európa hatvan roma civilszervezetét hívták meg, hogy tájékoztatást kaphassanak a formálódó Európai Roma Stratégiai Terv kibontakozási lehetőségeiről, irányelveiről.

Az EPP-ED (Európai Néppárt-Európai Demokraták) Centre for Political Parliamentary Education and Training (CET) nevű szervezete által rendezett tanácskozás célja, hogy az Európai Néppárt munkájába bevonják a civil társadalmat, a stratégiai tervhez szakmai véleményeket hallgassanak meg, előzetesen megvitassák a legfontosabb kérdéseket.

Járóka Lívia európai parlamenti képviselő az általa kezdeményezett konferencia megnyitóján úgy fogalmazott: a roma politika mindig csak reagál, a romákról szóló párbeszédet nem ők irányítják, a roma programok tervezésébe, ellenőrzésébe nem vonják be a kisebbségi közösséget. A néppárti képviselő a szakmai fellépést hiányolja, mivel a romák véleménye, álláspontja nem kerül be kormányzati és európai intézményekbe. 

Milan Zver szlovén oktatási miniszter megjegyezte, Európa legnagyobb kisebbségének a szociális kirekesztéssel is meg kell küzdenie, és ennek leküzdésében lassú az előrehaladás. A következő generációt fel kell készíteni arra, hogy érvényesítse jogait. Az oktatás az első számú, legfontosabb út a szociális és társadalmi hátrányok ördögi köréből való kikerüléshez - fogalmazott a szlovén miniszter, megemlítve: országa tavaly az Európai Tanács soros elnökeként megerősíttette az európai uniós közösségek elkötelezettségét a megkülönböztetés ellen.

Az egész napos tanácskozáson megvitatják - a romák társadalmi integrációjának legfontosabb kérdései mellett - a gyermekkoldulás, a gyermekkereskedelem, a korai házasság, a női jogok, valamint a nők kényszersterilizációjának kérdéskörét is.

Franciaországban is romastratégia kialakítását sürgetjük

A gyermekszegénység elleni küzdelmet és a közös romastratégia kidolgozását sürgeti Magyarország az Európai Uniótól - hangsúlyozta pénteken Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az Európai Unió illetékes minisztereinek informális találkozóján a franciaországi Chantillyban. Az EU soros francia elnöksége nevében Xavier Bertrand francia szociális és munkaügyi miniszter ígértet tett arra, hogy az unió kiemelten fog foglalkozni a Magyarország által felvetett kérdésekkel, Románia és Görögország képviselői pedig felszólalásaikban támogatták a magyar álláspontot - mondta Korózs Lajos telefonon a kétnapos találkozót követően.    

Az európai szegénységi ráta szerint jelenleg 78-80 millió ember minősül szegénynek az Európai Unióban, s ebből 19-20 millió a gyermek. Magyarország ezért az egyik legfontosabb prioritásnak a gyermekszegénység elleni küzdelmet tartja, s az Európai Uniónak olyan módszerek bevezetését javasolja, amelyekkel a szegénység évente pontosan mérhető. 

"Az Európai Unió nem mellőzhet 20 millió fiatalt" - fogalmazott az államtitkár. A cél az, hogy belőlük egzisztenciával rendelkező, adó- és járulékfizető emberek legyenek, akik saját jogon kapnak juttatásokat és nem a társadalom eltartottjai - tette hozzá. A szegénység problémájához kapcsolódóan az államtitkár felszólalásában a közös európai romastratégia kialakítását is sürgette. Felhívta a figyelmet arra, hogy tíz évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy a romaügy a jórészt a kelet-európai országokból érkező több tízezer roma miatt az olasz belpolitikát is érinteni fogja. 

"Tíz év csak egy nap Európa történelmében" - hangsúlyozta az államtitkár arra utalva, hogy amennyiben tíz év múlva Horvátország és Szerbia is része lesz az Európai Uniónak, milliós nagyságrendben fog növekedni az európai romák száma. "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne foglalkozzunk kiemelten a romaüggyel és nem engedhetjük meg, hogy Európának ne legyen egységes romastratégiája" - hangoztatta.