Nem szavazták meg az önfeloszlatást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A képviselők hétfőn nem szavazták meg az Országgyűlés feloszlásáról szóló MDF-es indítványt; a javaslatot 171-en támogatták, 204-en ellenezték. Ahhoz, hogy a parlament feloszlassa önmagát, a jelen lévő képviselők több mint felének igen szavazatára lett volna szükség.

© Stiller Ákos
A szavazáson igennel voksoltak a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői, nemmel a szocialisták és a szabad demokraták. Szintén nem támogatta az előterjesztést Gyenesei István és Lengyel Zoltán független képviselő. Tízen távol maradtak a voksolásról.

A határozati javaslat általános vitájában Hock Zoltán (MDF) a képviselőkhöz intézve szavait azt mondta: ne indulatból, ne félelemmel szavazzanak, és ne hallgassanak az ország miniszterelnökére.

Kiemelte, hogy 2008. május elsejétől a kormány elvesztette a többségét a parlamentben. Hozzátette: a miniszterelnök programját az MSZP-n kívül egyik parlamenti párt sem támogatja. Feltette a kérdést: használ-e vajon az országnak az az állapot, hogy egy-másfél éven keresztül csak arra koncentráljon a kormány, hogyan tud 2-5-7 szavazatot egy-egy döntéshez megszerezni?

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: Magyarországnak ma nincs többségi kormánya, és ennek a kormánynak nincs koncepciója. Ilyenkor más országban tudják, hogy helye van az előre hozott választásnak - jelentette ki.

Herényi Károly (MDF) kiemelte: a tárgyalások azt mutatták, hogy az ellenzéknek sincs egységes programja a következő két évre, ami pedig a stabilitást garantálta volna. A konzervatív politikus arra biztatta a képviselőket, hogy támogassák az MDF javaslatát.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője közölte: azért nem támogatják az MDF indítványát, mert szerinte a megoldás helyett holnaptól kampány zúdulna az országra. Nincs érv a mellett, hogy az SZDSZ támogassa az MDF javaslatát - tette hozzá. Véleménye szerint a javaslat nem őszinte, "valamiféle politikai színjátéknak vagyunk a tanúi".

Az MDF múlt csütörtöki kezdeményezése alapján a házbizottság hétfőn délelőtti rendkívüli ülésén döntött úgy, hogy az Országgyűlés házszabálytól eltéréssel tárgyalja, és még aznap, az őszi ülésszak első napján szavazzon is a parlament feloszlásáról szóló indítványukról. Gyurcsány Ferenc vasárnap kérte az MSZP-t, hogy támogassa a házszabálytól eltérést.

Abban minden párt egyetértett, hogy a ház hétfőn szavazzon a javaslatról, de az MSZP és az SZDSZ már korábban jelezte, hogy nem támogatja a parlament feloszlását.