Elhunyt Antal László

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatvanöt éves korában elhunyt Antal László közgazdász, aki a rendszerváltás idején közreműködött az Új Márciusi Front megalakításában. Az 1994-es, 1998-as és 2006-os parlamenti választásokon a Szabad Demokraták Szövetsége országos listáján szerepelt.

Antal László 1943. január 22-én született Budapesten. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatott tanulmányokat pénzügy szakon. A diploma megszerzése, 1967 után a Pénzügyminisztériumban dolgozott a Pénzügyi Szemle című szakfolyóirat szerkesztőjeként, majd miniszteri tanácsosként. 1977 és 1987 között a Pénzügykutató Intézet tudományos osztályvezetője, 1987-1988-ban igazgatóhelyettese volt. 1989-ben kinevezték miniszterhelyettessé. 1990-ben a Konjunktúra- és Piackutató Intézet tudományos főmunkatársa, 1992-ben a Magyar Külkereskedelmi Bank elnöki tanácsadója lett. 1997 óta különböző intézményeknél tevékenykedett: elnöke volt a Budapesti Pénzügyi Központ Rt. felügyelőbizottságának, tagja volt az MTA Pénzügytani Bizottságának, a Napi Gazdaság című gazdasági napilap szerkesztőbizottságának, elnöke volt a Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi szakosztályának. Antal László egyike volt a magyarországi rendszerváltás reformközgazdászainak, közreműködött a Fordulat és reform című tanulmány elkészítésében.

Antal László életműve a legjobb bizonyíték arra, hogy a rendszerváltás, Magyarországon legalábbis, sokkal hamarabb kezdődött el, mint 1989 - olvasható az SZDSZ közleményében. "Miniszterhelyettesként a napi gyakorlatban próbálta politikai erővé formálni mindazt, amit a teoretikus - korábban a Pénzügykutató Intézetben, később más fontos intézményekben, így az Akadémia Pénzügytani Bizottságában - makroszinten kigondolt. Így, utólag már bátran kijelenthető: mindig azok között volt, akik a könnyed politikai haszon dacára óvott a gazdasági populizmustól, aki mindig meghátrálásra kényszerítette az ideológiát, ha abban több volt az ígéret, mint a vízió, kevesebb a munka, mint a vágy" - áll a közleményben.