szerző:
MTI

Határozatképtelenné tették az ellenzéki tagok a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnökségének rendkívüli ülését - közölte a csütörtöki tanácskozásról távozva az MTI-vel az egyik testületi tag.

"Az MTV menedzsmentjének működését a minimálisra szeretnék korlátozni" a szocialista delegáltak - indokolta a lépést fideszes Szabó László, közölve: az egyik előterjesztés szerint a kuratóriumi elnökséggel kellene engedélyeztetnie a cégvezetésnek minden 25 millió forintnál nagyobb értékre szóló szerződést.

Hozzátette, az ülésen bebizonyosodott számukra, hogy a testület vezetője 13 napja "titkolta" előlük a jelenleg elnök nélkül működő MTV ügyvezetője által hozzá intézett levelet, amelyben az szerepel: pótlólagos források nélkül nem képes finanszírozni a nagyobbik köztévé az új, óbudai székház technikai eszközeinek beszerzését.

Két tagtársával délután, az MTV előtt tartott sajtótájékoztatóján Szabó László arról beszélt: nem az engedélyezési limitet kellene csökkenteni, hanem a médiatörvényben előírt 300 millió forintos határt betartani; a kezdeményezést az intézményi önállóság és a sajtószabadság csorbításának titulálta.

Ugyanakkor demokráciában megengedhetetlennek nevezte, hogy nem kapták meg az ügyvezető levelét; "véleményem szerint a kuratórium elnökének végig kellene gondolnia, hogy egy ilyen eljárás után a helyén kíván-e maradni, vagy inkább átadja másnak a kuratóriumi elnökséggel járó felelősséget" - tette hozzá, majd közölte, "a mai magyar közállapotok között nem szokott következménye lenni semminek".

 Czeglédi László kuratóriumi elnök azt közölte: következő ülésükön visszatérnek a hatáskör kérdésére, mivel most az álláspontok "bizonyos kérdésekben közeledtek, de nem állapodtunk meg, hogy milyen mértékben szabályozzuk az ügyvezető alelnök jogkörét",

Medveczky Balázs levelét megkapták az elnökségi tagok, leköszönésen pedig nem gondolkodik - közölte kérdésre válaszolva, majd hozzátette, "azt szeretném elérni, hogy kevesebb vita és több munka legyen az elnökségi üléseken. 

Az ülés egyik, a kormányoldal által delegált résztvevője arról beszélt: az ellenzéki tagok még a menedzsment hatáskörének érdemi tárgyalása előtt távoztak, az ügyvezető levelét pedig a tanácskozás végén megismerhették a résztvevők.

Medveczky Balázs közölte: valóban írt levelet a kuratórium elnökének a közelmúltban, ám az nem nyilvános, így azt csak a címzett, Czeglédi László hozhatja nyilvánosságra.

A nagyobbik köztelevízió vezetéséhez közel álló forrásból úgy tudni: az ügyvezető által jegyzett dokumentumban az áll, a jövő évi költségvetés - a kormány által azóta visszavont - tervezetében nem szerepel forrás a székház műszaki felszerelése első ütemének finanszírozására.

E hét elején került nyilvánosságra, hogy rendkívüli ülésen vitatja meg a sikertelen tévéelnök-választás nyomán kialakult helyzetet a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége.

"Mivel nincs elnök, át kell néznünk, hogyan tovább" - nyilatkozta akkor Czeglédi László elnök, aki ennél többet nem kívánt közölni. A közalapítvány honlapján egyébként kedden este még nem szerepelt az e hétre összehívott ülés napirendje.

Balogh László kuratóriumi elnökhelyettes, a KDNP delegáltja úgy vélekedett, ha már a kormánypárti delegáltak "nem tudták keresztülverni" a múlt pénteki elnökjelölésen személyi javaslatukat, "a jelenlegi menedzsment mozgásterét akarják korlátozni".

Múlt pénteken - a posztra kiírt, sorrendben harmadik pályázat során - az elnökjelöltté váláshoz szükséges 10-zel szemben hét voksot kapott Székely Ferenc, ötöt az előző körben a Fidesz és a KDNP által támogatott Havasi János, kettőt pedig a szabad demokrata tagok egyikének közlése szerint általuk támogatott Baló György.

Már hétfőn megjelent az új pályázati felhívás, amely szerint az indulóknak december 19-én kell leadniuk pályamunkájukat, ettől kezdve pedig harminc nap áll rendelkezésre a jelöltállításra és a választásra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

MTV-elnök: újabb fiaskó

Immár a negyedik pályázatot írta ki hétfőn a köztévé elnöki posztjára az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége...

MTI Itthon

Megint nem lesz elnöke az MTV-nek

Ismét nem sikerült elnököt jelölnie a Magyar Televízió (MTV) élére a nagyobbik köztelevíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének – értesült a testület több tagjától az MTI bő egy órával a reggeli tanácskozásuk kezdete után.

Reggel óta akadozik a CIB Bank rendszere [frissítve: megjavították]

Reggel óta akadozik a CIB Bank rendszere [frissítve: megjavították]

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?