szerző:
hvg.hu/MTI

Ne tartsák elöl a hamis bélyegzőket, számlákat, és ne akkor hamisítsanak, amikor ő is ott van – állítólag erre kérte Arató Gergely, az oktatási tárca jelenlegi államtitkára Lados Istvánt, Zuschlag János volt titkárát, a per másodrendű vádlottját. Arató Gergely tagadja ezt. A Fidesz az államtitkár felmentését követeli, amennyiben nem tisztázza magát.

Az október 8-án kezdődött Zuschlag-per még csak a másodrendű vádlott, Lados István meghallgatásánál tart, de már újabb hullámokat kavart. Zuschlag János egykori személyi titkára azt közölte ugyanis a bíróságon, hogy Arató Gergely is tudott arról, hogy nem működő és fiktív társadalmi szervezetek nevében nyújtottak be pályázatokat Zuschlag irányításával.

Az egykori titkár megbízási szerződéssel dolgozott 2003 januárjától az Országgyűlési Hivatalban. Egy irodája volt a Képviselői Irodaház 116-os szobájában Zuschlag János és Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőkkel, valamint Őri András negyedrendű vádlottal. A per másodrendű vádlottja a gyermek, ifjúsági és sport munkacsoportban dolgozott, melynek Arató Gergely, az oktatási tárca jelenlegi államtitkára volt a vezetője. 

„Arató Gergely tudomást szerzett arról, hogy hamis bélyegzők és számlák vannak az irodában, azt is tudta, hogy én hamisítottam ezeket, amit ő nehezményezett Zuschlag Jánosnál és nálam.”  - mondta a vádlott, aki azt is állította: a jelenlegi államtitkár arra kérte, hogy amikor az irodában tartózkodik, akkor ne legyenek elől a bélyegzők és a számlák. „Személyesen is mondta, hogy nem szeretné, ha a hamisítások az irodában folynának, amikor ő ott van.”

Lados szerint Arató Gergelynek tisztában kellett lennie azzal, hogy a pályázó szervezetek nem végeztek tényleges munkát, azt is tudta, hogy hamisított számlákkal igazolják a teljesítést. Arató egyébként 1998-1999-ben az eljárásban vizsgált egyik egyesület, a Holnap Városáért elnöke volt, és lakhelye a szervezet székhelye volt. Arató részt vett egy másik egyesület, a Biztos Pont tevékenységében is.

Zuschlag egykori titkára megbízási szerződéssel dolgozott 2003 januárjától az Országgyűlési Hivatalban. Egy irodája volt a Képviselői Irodaház 116-os szobájában Zuschlag János és Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőkkel, valamint Őri András negyedrendű vádlottal. A per másodrendű vádlottja a gyermek, ifjúsági és sport munkacsoportban dolgozott, melynek Arató Gergely volt a vezetője.

Lados korábbi kihallgatásán arról beszélt, hogy az ifjúsági pályázatokon elnyert pénzeket a civil szervezetek számláiról különböző magánszámlákra utalták. A vádlott hangsúlyozta: az ő magánszámlájára is érkezett több alkalommal átutalás, de ő a nagyobb összegeket átadta Zuschlag Jánosnak.

Arató Gergely oktatási államtitkár közleményében azt írta: „Lados István személyemet érintő állításai nem felelnek meg a valóságnak.” Állítása szerint nem volt tudomása arról, hogy Lados István hamis számlákat gyártott volna az irodájában. Az ügyben az ügyészség tanúként meghallgatta, ekkor tisztázta a felmerült kérdéseket – közölte Arató Gergely. Hozzátette: „A szükséges jogi lépéseket megteszem.”

A Fidesz szerint nagyon súlyos vádak hangzottak el Arató Gergely oktatási minisztériumi államtitkárral szemben, amelyek szerint ő maga is tudott a bűnszervezetben elkövetett csalásról. "Arató Gergelynek sürgősen válaszokat kell adnia a súlyos vádakra, és amennyiben nem tudja tisztázni magát, akkor Gyurcsány Ferencnek azonnal fel kell mentenie államtitkárát!" – közölte Cser-Palkovics András.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén mintegy 72 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Zuschlag-per: Lados bevallotta az utalásokat

Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja kedden a bíró kérdéseire válaszolva alátámasztotta a vádhatóság állítását, mely szerint a civil szervezetek nevében folyó pályázati tevékenységet az elsőrendű vádlott koordinálta, és neki kellett elszámolni a pályázatokon elnyert összegekkel is.

HVG Hetilap

Vádirat a Zuschlag-ügyben

Cikkükben név szerint megemlítenek, mint "az ügy érdemi szereplőjét", és a vádiratban nem szereplő állításokkal hozzák összefüggésbe személyemet (HVG, 2008. május 24.). A lapban írottak azonban nem felelnek meg a vádiratban foglaltaknak, és azt a hamis látszatot keltik, hogy központi szerepet játszottam a feltételezett bűncselekmények elkövetésében. Az elmúlt években pályázati ügyekben jártas személyként pártállásuktól függetlenül számtalan személynek és szervezetnek nyújtottam pályázati tanácsadást. Engem mint az ügy IX. rendű vádlottját mindössze négy vádponttal hoz kapcsolatba a vádirat, és négy pályázatban való puszta közreműködést ró a terhemre. Bűncselekmények elkövetését mindvégig tagadtam, jelenleg sem ismerem el büntetőjogi felelősségemet, és bízom abban, hogy a bírósági eljárás tisztázni fog a vád alól.

Itthon

Mit termeltek Zuschlag & Tsai számlagyárában?

Hamarosan, október 8-án, megkezdődik a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőeljárás tárgyalása. A politikust és társait különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalással és más bűncselekményekkel – többek közt okirat-hamisítással – vádolják. Az ügyészség szerint az elnyert pályázati pénzeket saját céljaikra használták fel, a feladatok teljesítését pedig sokszor valótlan számlákkal igazolták.

MTI Itthon

Zuschlag-per: ismertették a vádiratot

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon szerdán megkezdődött a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper; a vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Minden második magyar rosszul szemetel

Minden második magyar rosszul szemetel

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?