szerző:
hvg.hu

Több mint hetvenmillió forintot költött kordonbérlésre a BRFK az elmúlt két évben – tudta meg a hvg.hu. A kordonokat a rendőrség két cégtől, egy ismert rendezvényszervező kft-től és egy kevésbé ismert betéti társaságtól bérli.

2006 óta több mint hetvenmillió forintot költött kordonbérlése a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Mint azt a hvg.hu érdeklődésére a BRFK-nál megtudtuk, a bérlésre akkor van szükség, ha olyan típusú demonstráció – jellemzően több rendezvény egyidejű – biztosítását végzik, ahol jóval több kordonra van szükség, mint amennyi a rendőrségnek van. A BRFK az Event-Stuff Kft.-től, illetve az R+R Bt.-től bérli esetenként a kordonokat.

© Stiller Ákos
Míg az Event-Stuff egy ismert rendezvényszervező cég (amely kordonokon kívül számos egyéb rendezvényszervező eszközöket is bérbe ad), addig az R+R Bt.-ről keveset tudni: az interneten semmi nyoma annak, hogy ilyen nevű betéti társaság kordonokat adna bérbe, a cégadatbázisban pedig több ilyen nevű cég is szerepel, de azok közül egyiknek sem fő tevékenysége a rendezvényszervezés.

Az Event-Stufftól 2006 óta több mint hatvanmillió forintért bérelt kordonokat a rendőrség, míg a kevésbé ismert R+R Bt.-től tízmillióért. Az Event-Stuff 2006-ban kereste a legtöbbet, több mint húszmillió forintot az utcai demonstrációkon, az R+R Bt. pedig 2005-ben; a rendőrség ekkor közel hatmillióért bérelt tőlük kordont. A 2006-os évhez képest tavaly kevesebbet fizetett a BRFK: az Event-Stufftól kicsivel több mint tizenhárom millió forintért, a betéti társaságtól pedig alig több mint másfél millió forintért szerezték be az eszközöket.

Idén a BRFK az első kilenc hónapban nem sokkal több mint nyolcmillió forintért bérelt kordont a kft-től, míg a betéti társaságtól egyet sem. Ennek nagy része valószínűleg a melegfelvonulás biztosítása volt, mivel korábban a rendőrség azt közölte, hogy akkor 5,4 millió forintért béreltek kordonokat. (A BRFK egyébként a melegfelvonulás után azt is közölte, hogy a megrongált kordonok ára 1,4 millió forint volt – de azt nem tudni, hogy ebből mennyi volt a saját és mennyi a bérelt kordon.)

Valószínűleg idén is sok kordonra lesz szüksége a BRFK-nak, miután a radikális csoportok október 23-án a korábbiakhoz képest több helyszínen tartanak rendezvényeket. Ráadásul a Népszabadság szerint a rendőrség ezúttal nem kergetőzni akar a rendbontókkal, hanem bekerítik őket, majd csak egy kiadós igazoltatás után bocsátják őket útjukra. Az új módszer azonban nem biztos, hogy megfelel a hazai szabályozással, mivel a gyülekezési törvény szerint a jogellenes tüntetés feloszlatását figyelmeztetésnek kell megelőznie.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eltűnt Fafula Mirella

Eltűnt Fafula Mirella

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Útlezárás Letenyénél baleset miatt

Útlezárás Letenyénél baleset miatt

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Podcastot indított Mark Zuckerberg

Podcastot indított Mark Zuckerberg

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó