szerző:
MTI

A Fidesz biztató kezdetnek tartja a szerdai ötpárti egyeztetést, amely azonban szerinte nem hozhatott igazi áttörést, mert minden hatékony és hiteles kormányzati lépés alapvető pontja a miniszterelnök-csere; erről Navracsics Tibor frakcióvezető és Tállai András képviselő beszélt.

"A válságból kitörés origója, minden hatékony és hiteles kormányzati lépés alapvető pontja a miniszterelnök-csere" - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor azt mondta, az ötpárti egyeztetés sok szempontból csak biztató kezdet, igazán áttörést nem hozhatott, mert a pénzügyi válság mögött évek óta jelen van egy hitelességi válság és egy vezetési válság a miniszterelnök hiteltelensége miatt. Az ötpárti egyeztetésről szólva Tállai András kiemelte: a kormány nélkül zajló találkozón az MSZP miatt nem lehetett megegyezni, mert a szocialisták több kérdésben jelezték, hogy korlátozott mandátummal érkeztek.
 
Mint kiderült, a Fidesz költségvetési tanácsról szóló javaslatát a KDNP és az SZDSZ elfogadta az egyeztetésen, Tállai András ugyanakkor az MSZP-t tartja az elfogadás gátjának, mert elmondása szerint a szocialisták csak akkor támogatnák a tanácsot, ha mellé költségvetési hivatalt is felállítanának. A hivatalt az MDF is támogatja, azonban a többi ellenzéki párt nem - tette hozzá a képviselő, aki szerint az MSZP újabb időt kért szakmai tárgyalásokra, amit hétfő reggel talán folytatnak. Navracsics Tibor úgy vélte, ha az MSZP és az MDF ragaszkodik a hivatalhoz, akkor az ötpártin kialakult állásponttól fog eltérni.

Mint elhangzott, a költségvetési tanács ügyében egy tisztázatlan kérdés maradt, hogy a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék elnöke legyen tag, vagy ők is delegáljanak valakit a köztársasági elnökhöz hasonlóan. Erről a Fidesz kész tárgyalni.

A Fidesz szerdán azt javasolta, hogy fogadják el azt az elvet, amely szerint az infláció nagysága és a gazdasági növekedés mértékének 50 százaléka legyen a kiadási plafon. Ez a párt számításai szerint valamivel kisebb összeget eredményezne, mint ami a jelenlegi költségvetési törvényben szerepel. Tállai András azt mondta, az elvnek megfelelően 2009-re meg kell próbálni összegszerűen meghatározni ezt az összeget.

A szakpolitikus kitért arra, hogy a tárgyaláson a Fidesz és a KDNP egyedül képviselte az adócsökkentés ügyét, ugyanakkor az adótörvények egyszerűsítését, és a gazdaság kifehérítését mind az öt párt támogatta. Ebben a kérdésben szerdán újabb szakmai egyeztetést tartanak. 

A Fidesz az egyeztetésen felvettette korábbi javaslatát a kormánytagok személyes felelősségéről, amely azt jelentené, hogy ha a kormány eltér a költségvetés végrehajtástól, akkor a miniszterek és államtitkárok havi illetményükkel felelnek. Ebben az ügyben a legnagyobb ellenzéki párt kapcsolódó módosító indítványt nyújt be. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a Fidesz szerint a válság megoldása három alapvető pilléren nyugszik: a pénzügyi egyensúlyon, a szociális biztonságon és a gazdasági növekedésen. Hangsúlyozta: a pénzügyi egyensúly felelős költségvetési politikát követel meg, amelynek intézményi alapja a költségvetési tanács.

A Fidesz szerint a gazdasági növekedés és a pénzügyi egyensúly nem mehet a szociális biztonság kárára, ezért az ellenzéki párt 10 milliárd eurós növekedési programot javasol. Az egyik ötmilliárd az adócsökkentés fedezetéül szolgálna, a Fidesz szerint ugyanis a korrupció és a bürokratikus eljárások miatt 200-200 milliárd forintot lehetne megspórolni, a hiteles kormányzással pedig a kamatterhek is csökkenthetők lennének.

A másik ötmilliárd euróval a kis- és középvállalkozásokat juttatná pénzhez a Fidesz, mégpedig az Új Magyarország Fejlesztési Terv átprogramozásával, hogy a jelenlegi 3 százalék helyett az uniós források 25-30 százaléka jusson el hozzájuk. Navracsics Tibor üdvözölte, hogy a hírek szerint ezt a miniszterelnök is támogatná.

Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője az ötpárti egyeztetés után azt mondta, egyetértettek Kóka János nyitógondolatával, hogy Magyarországot azért sújtja jobban a válság a régió országaihoz képest, mert itt a legnagyobb a politikai kockázat. A KDNP szerint a családok megélhetése kerülhet veszélybe a következő hónapokban, években, egyrészt a bérbefagyasztással, másrészt azzal, hogy a magánszférában 200 ezer ember, a közszférában pedig 100 ezren veszítheti el állását.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak