szerző:
MTI

Magyarország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy 11 ezer fővel csökkent, a népesség lélekszáma október végén 10 millió 34 ezer fő volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. Idén eddig kevesebben hunytak el és kevesebben kötöttek házasságot, mint tavaly az év első 10 hónapjában.

A KSH adati szerint Magyarországon 2008 első tíz hónapjában 82 966 gyermek született, 1,7 százalékkal, 1400-zal több, mint az előző év azonos időszakában. Mint a KSH közölte, a születések száma ez év első tíz hónapjában egyenetlenül alakult: az első négy hónapban kevesebb, az azt követő hat hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma 107 457 volt, ez 2,8 százalékos csökkenést jelent 2007. január-októberhez képest. Idén október végéig a halálozások száma - két hónap kivételével - rendre alacsonyabb volt, mint az előző évben: összességében 3100-zal (2,8 százalékkal) kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

A természetes fogyás 24 491 fő volt, 4497-tel kevesebb az egy évvel korábbinál. Mértéke a 2007 első tíz havi 3,5 ezrelékről 2,9 ezrelékre mérséklődött. A népesség becsült lélekszáma október végén 10 millió 34 ezer fő volt.

A házasságkötések havonkénti száma jelentős ingadozásokat mutatott az év folyamán, de a májusi és augusztusi többlet nem tudta ellensúlyozni az év többi hónapjában jelentkező hiányt: 2008. január-októberben összességében 36 204 házasságkötés történt, 724-gyel (2 százalékkal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Erősödött a népességfogyás, kevesebb a házasságkötés

Kevesebb gyermek született és többen haltak meg az év első öt hónapjában, mint az előző esztendő azonos időszakában, a házasságkötések száma pedig 10 százalékkal volt alacsonyabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A népesség becsült lélekszáma május végén 10 millió 55 ezer volt - olvasható a közleményben.

MTI Itthon

KSH: mérséklődött a népességfogyás

Az év első két hónapjában mérséklődött a népességfogyás üteme, csökkent a születésszám és a halálozások száma, ugyanakkor kevesebb házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - olvasható a KSH gyorstájékoztatójában.

MTI Itthon

Csökkent a népességfogyás üteme

Az év első nyolc hónapjában lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme: a születések száma kismértékben emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évvel összehasonlítva.

Világ

Szexkempinggel a népességfogyás ellen

Nincs elég lakosa Oroszországnak. Szergej Morozov, Uljanovszk megye kormányzója felszólította az oroszokat, hogy egy héten át dobjanak el minden fogamzásgátlót, bújjanak össze és intenzíven feküdjenek rá az utódnemzésre.

MTI Itthon

Nőtt a népességfogyás

A születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 2007 első négy hónapjában nagyobb mértékű volt, mint 2006 ugyanezen időszakában - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

MTI Világ

Népességfogyástól rettegnek a kínaiak

Az egygyermekes családmodell miatt elöregszik a kínai népesség, s ez rövidesen súlyos munkaerőhiányhoz vezethet, az olcsó munkaerő hiánya pedig a gazdasági növekedés lassulásához - írta a kínai központi ifjúság lap a Kínai Társadalomtudományi Akadémia jelentését ismertetve.

MTI Itthon

Nagyobb volt a népességfogyás, mint egy évvel korábban

Az év első hét hónapjában kevesebb gyermek született és több lakos halt meg, mint az előző év azonos időszakában, így a természetes fogyás nagyobb mértékű volt, mint a 2006 január-júliusi periódusban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Mennyire gyors a Mol első szuper villámtöltője?

Mennyire gyors a Mol első szuper villámtöltője?

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Sztárséf nyithat éttermet a parlament új irodaházában

Sztárséf nyithat éttermet a parlament új irodaházában

Pénzt kaphatnak diákok, hogy megnézhessék Ferenc pápát Csíksomlyón

Pénzt kaphatnak diákok, hogy megnézhessék Ferenc pápát Csíksomlyón