szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén a gazdaság visszaesése reálisan -2-3 százalékos lehet a decemberben elfogadott 2009-es költségvetésben rögzített -0,9 százalékos GDP helyett - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTV Napkelte című műsorában.

A kormányfő szerint nem lehet elmozdulni az egyensúlyi pályáról, de ezen túlmenően egyetlen szám sincs kőbe vésve. A világgazdasági kilátások lényegesen rosszabbak annál, mint amit ősszel látni lehetett, és kisebb lesz a hazai infláció a vártnál, ezért mindent újra kell tervezni.

Gyurcsány Ferenc kizárta az adóemelés lehetőségét, mert ma Magyarországnak döntően növekedési problémával kell szembenéznie, és erre rossz válasz lenne az adóemelés. Általános adócsökkentésre sincs esély, de át kell rendezni az adóterheket. Kiemelte, hogy középtávú adóreformot kell elindítani.

Az azonnali lépéseket firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: ma találkozik a kormánytagokkal és az MSZP elnökségével. Először azt kell eldönteni, hogy az egyensúlyi pálya megőrzésével milyen impulzusokat lehet adni a gazdaságnak. Erre nem áll rendelkezésre több hónap, de egy-két hetet el kell ezzel a munkával tölteni, és az emberekkel meg kell érteni, hogy a korábbi feltételezéseknél rosszabbak a világgazdasági, és hogy milyen helyzetben van Magyarország.

"Azt fogom javasolni az országnak, hogy ne tétovázzon, de ne is kapkodjon" - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány a változtatás fő irányairól annyit mondott csupán, hogy a foglalkoztatáshoz, az adóügyekhez és a szociális szférához kell hozzányúlni, csökkenteni kell az állami kiadásokat. A kormányzó pártot meg kell arról győzni, hogy egy ilyen folyamatnak az élére kell állni, nem kell megijedni tőle.

A miniszterelnök szerint a tervezett változtatásokhoz a parlamentben is sikerül majd megszerezni a többséget. A kérés az lesz, hogy az ország lakói értik-e majd, miért van szükség a lépésekre, illetve a politikai riválisok engedik-e, hogy a kormány tegye a dolgát, vagy, jobb esetben, támogatják - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Az önkormányzati rendszer reformjáról a kormányfő azt mondta: erről is tárgyal az MSZP elnöksége, de e területen kisebbek a tartalékok, mint azt sokan gondolják. Gyurcsány szerint megtakarítási lehetőség a nagyobb települések önkormányzati képviselői számának, illetve az igazgatási költségeknek a csökkentése jelenthet, de az ott megtakarított forrásokat az önkormányzati rendszer hatékonyabb működésére kell fordítani.

Az orosz-ukrán gázvitáról szólva a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a térségben Magyarország az egyetlen, amelynek nincs gázellátási problémája. Vannak tartalékkapacitások gázban és elektromos áramban is, így ha valaki kéri a térségben, azt ki tudjuk segíteni.

Gyurcsány elmondta: az elmúlt napokban többször beszélt telefonon Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, hogy ha Szlovákia segítséget kérne, volna rá kapacitásunk. "Kisded, méltatlan, az Európai Unió számára elfogadhatatlan játék" az,  ami Oroszország és Ukrajna között zajlik, mind a két ország sokat veszít - fogalmazott a miniszterelnök.  A "zsibvásári veszekedésben" nem könnyű igazságot tenni a két ország között, de úgy tűnik, hogy az ukránoké a nagyobb felelőség, igaz, a lényeg szempontjából ez mindegy. A két ország számára világossá kell tenni, hogy vitájuk megviseli a kapcsolatainkat - szögezte le Gyurcsány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Gyurcsány kevesebbet beszélt az idén

Gyurcsány Ferenc 2008-ban többször szólalt fel a parlamentben, mint tavaly, viszont kevesebbet beszélt. A kormányfő több napot töltött külföldön, mint 2007-ben, és egy kicsivel több szabad hétvégéje volt - derül ki a kormányszóvivői iroda adataiból, amelyet az MTI kérésére állított össze.

MTI Itthon

Gyurcsány: Sólyom szerint erősebbek az agresszor jogai?

Gyurcsány Ferenc szerint úgy tűnik, mintha a köztársasági elnök - aki nem írta alá a távoltartásról szóló törvényt - "a családot fenyegető, bántalmazó vagy rettegésben tartó férj jogait erősebbnek tartaná, mint azokét, akiket fenyeget, bántalmaz vagy rettegésben tart". A kormányfő keddi blogjában kitért arra is: a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítése beavatkozás abba a szabadságba, amely minden polgárt megillet.

MTI Itthon

Gyurcsány: újabb reformok jöhetnek

Változásokra, reformokra és intézkedésekre lesz szükség a következő hónapokban - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy tárgyalt Dominique Strauss-Kahnnal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával.

MTI Itthon

Gyurcsány Moncloa-paktumot akar

Veszekedés helyett egyezségek, napi ügyek helyett távlatos változások elindítása, világgazdasági válságkezelés mellett hosszú távú társadalmi, gazdasági megállapodás megkötése az idei év legfontosabb feladata - mondta Gyurcsány Ferenc az MTI-nek adott interjújában.

MTI Itthon

Gyurcsány: le kell bontani az energetikai vasfüggönyt

Gyurcsány Ferenc szerint le kell bontani az energetikai vasfüggönyt Nyugat- és Kelet-Európa között, mert a nemrég csatlakozott tagállamok sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mint a régi uniós országok. Erről a miniszterelnök nyilatkozott a pozsonyi V4-es tanácskozást követően csütörtökön kora este.

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma