Zalánál tört be az országba a vihar, riasztások országszerte

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zala megyénél lépett be az országba a zivatarvonal - tájékoztatta Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus szombaton az MTI-t.

Az Országos Meteorológia Szolgálat a Dunántúlon narancssárga riasztást adott ki, jelezve, hogy heves, felhőszakadással kísért zivatarokra, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 30 milliméter feletti csapadékra kell számítani. Kora délután újabb riasztások léptek életbe: a Dunántúlon kívül a közép-magyarországi régióban is narancssárga riasztást adott ki a szolgálat, míg Veszprém, Fejér és a Komárom-Esztergom megyék területére pirosra emelte a riadót.

A front és a hozzá kötődő zivatarok végigvonulnak az országon, szinte nem lesz olyan terület, amelyet nem érintenek. A zivatarok a kora délutáni órákra elérték a Duna vonalát, a kora esti órákban pedig már a Tiszántúli térségben várhatók. A meteorológus szerint a főváros térségét a kora délutáni órákban érheti el a viharzóna, amely gyorsan érkezik, s 60-70 kilométer/órás sebességgel vonul majd át Budapest felett.

A zivatarokat több felé jégeső, felhőszakadás, viharos széllökés kísérheti, akár 90-100 kilométer/órát meghaladó széllökésre is lehet számítani, egy-egy térségben akár 50 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat viszonylag rövid idő alatt.

© MTI
A vízimentők és a vízirendészek több mint 20 hajóval terelik ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat. A viharzóna egyik gócpontja a keszthelyi öböl lesz. Közben kilenc vonat vesztegel a vihar miatt a Balaton déli partján. További részletek itt.

A Velencei tónál is vízirendőrök segítették partra jutni a fürdőzőket. Bár a meteorológusok előre jelezték, hogy szombaton erős vihar söpri ki a kánikulát a Kárpát-medencéből, a délelőtti 30 fokot meghaladó forróság elől sokan menekültek a Velencei-tóhoz, a strandok zsúfoltak voltak. A vízirendőrök már a közeledő vihar előtt fél órával megkezdték a fürdőzők és a vízen tartózkodók partra "terelését". Különösen a vízibiciklisekre figyeltek, a lomha járművekkel ugyanis hosszabb ideig tart a partra érni.

Az európai időjárási vészjelző rendszerben a sárga szín potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros fokozat pedig veszélyt jelez. Narancssárga riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Kövesse nyomon percről percre a twitterezők beszámolóit a viharról.

Hozzászólások