Koszorús a bankok magatartási kódexéről

Utolsó frissítés:

A banki magatartási kódex aláírásának apropóján tartott sajtótájékoztatót a Fehér Házban Koszorús László, a párt országgyűlési képviselője. Sajnos a szándékolt villáminterjú - nem a felek hibájából - elmaradt.


"Megszokhattuk, hogy az MSZP-s kormány rendszeresen egyeztet és tárgyal a bankokkal. Egymással vannak mind a mai napig elfoglalva, egymásra kenik a válságot, zajlik a színjáték és a cirkuszi attrakció” – hangsúlyozta  az ellenzéki honatya. Közben házakat árvereznek el, családok mennek tönkre, az emberekkel senki sem foglalkozik, a bankok egymásra mutogatnak és „semmilyen segítséget nem nyújtottak az elmúlt két évben a tisztességtelen hitelek miatt bajbajutott magyar családoknak” – fogalmazott. Szerinte „az MSZP egy év alatt csak szövegelt, tervezgetett, egyeztetgetett, sajtótájékoztatókat tartott, majd a bankokkal közösen nem oldotta meg a kialakult problémát”. Úgy vélte: a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy a bajbajutott családok százezreinek a helyzete javuljon. Hozzátette: 2007 októberében a Fidesz nyolcpontos javaslatot nyújtott be ebben a témában az Országgyűlésnek, de az MSZP és az SZDSZ alkotta kormánytöbbség ezt hatszor leszavazta, „arra hivatkozva, hogy jelen pillanatban a magyar családoknak nincsenek a hiteleikkel problémáik”.

Újságírói kérdésre Koszorús úgy reagált: a szerdán aláírt banki etikai kódex nem törvény, így semmiféle kötelezettséget sem ró a bankokra és nem segíti azokat, akiknek most árverezik el a házat a fejük fölül. Szerinte a banktörvényt kellett volna módosítani.

A hvg.hu azt kérdezte a fideszes képviselőtől: ha a krach előtt valaki olcsó hitel reményében, felelőtlenül kötött szerződést a bankokkal, miért kéne őt az államnak – értsd: az adófizetőknek – kisegítenie? A politikus azt mondta: gazdasági válság van, s azokat a családokat kellene a kormányzatnak kisegítenie, amelyek már fél éve nem tudják a törlesztő részleteiket fizetni és amelyeket oly mértékben sújt a válság, „hogy az alapvető létezéshez szükséges házukat, lakásukat veszik el”. Koszorús az Egyesült Államok és Németország példájára hivatkozott: mindkét országban alapot hoztak létre a bajbajutottak megsegítésére. „Nyilvánvalóan az adófizetők pénzén” kell a kormánynak segítenie a válság által a leginkább sújtott hiteleseket – vélte Koszorús, aki szerint szabályozni kell például a THM maximális mértékét. Hozzátette: Nagy-Britanniában például a jegybanki alapkamat háromszorosában maximálták a kereskedelmi bankok hiteleinek kamatát.

A hvg.hu villáminterjút kért Koszorús Lászlótól, aki a kérést azzal hárította el, hogy az újságíró előbb kérjen engedélyt a sajtóosztálytól. „Ők a főnökök. Nálunk ez a szabály. Az a baj, hogy a saját fejemmel játszom” – fogalmazott a képviselő. 

Szegő Péter