szerző:
Csikász Brigitta

Zsarolás miatt nyomoz a zuglói rendőrkapitányság egy, a XVI. kerületi önkormányzathoz tartozó ingatlan ügyében. A kerület tulajdonában lévő uszodában fitnesztermet üzemeltető bérlő, a Maweko Kft. ugyanis azt állítja, hogy csak bizonyos követelések teljesítése esetén akarták neki megengedni a további működést. Az uszodát üzemeltető cég ügyvezetője viszont azt állítja, hogy a bérlő szándékosan nem fizet nekik.

Az Erzsébetligeti uszoda alagsorát 2008 januárjában bérelte ki fitneszteremnek a Maweko Kft. Az ügyvezető, Wéber Józsefné a hvg.hu-nak arról számolt be, hogy a termet a sorozatos beázások és egyéb műszaki problémák miatt csak késve tudták megnyitni, s ezzel mintegy 23,5 millió forintos kár érte őket. „A kár jogalapját az önkormányzat műszaki ellenőre és az uszodát felépítő cég is elismerte" - állítja. Sőt így nyilatkozott a bérbeadó, az önkormányzat tulajdonában lévő Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. is, amelynek – a Maweko számítása szerint – még a kárnak a bérleti díjba való beszámítása után is jelentős tartozása van feléjük.

Wéber Józsefné elmondta, vita alakult ki a cég és az önkormányzat között arról, hogy ki tartozik kinek és mennyivel. „Idén július 20-án a bérbeadó egy ügyvéd által ellen nem jegyzett, ám ennek ellenére az aláírást két tanúval igazoló papírt adott át a kft. részére. Ebben az állt, hogy a bérleti szerződésünket azonnali hatállyal felmondják. Ráadásul megfenyegettek azzal, hogy nem engednek be minket a bérleményünkbe.” Emiatt tettek júliusban feljelentést az ügyészségen, amely átadta a nyomozás lefolytatását a XIV. kerületi kapitányságnak.

Az uszodát üzemeltető Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ügyvezetője, a Rátonyi Gábor, aki Zugló fideszes polgármestere volt 2002 és 2006 között, jelenleg pedig önkormányzati képviselő, másképp vázolta fel a történteket. „Tipikus kis magyar történetről van szó: a cég szerintünk a kivitelezési hibára hivatkozva nem akar fizetni, holott a szigetelés miatti beázás nem volt olyan mértékű, hogy egyáltalán nem tudtak volna vendégeket fogadni. A kivitelezőn viszont számon kérni semmit sem tudunk, mert a cég már megszűnt.”

Az uszoda 2008 februárjában nyílt meg, a fitneszterem viszont csak áprilistól működött, mert a Maweko átalakításokat végzett. Azóta, immár másfél éve nem fizetett a cég bérleti díjat. „A szigetelés megjavítására egyébként két és fél hónapot fordítottunk, amiből csupán egy hét volt az az időszak, amikor a Maweko fitnesztermét nem tudták a sportolni vágyók felkeresni” - mondta Rátonyi. Megjegyezte, tavaly augusztusban a bérlő 6 millió forintos kártérítési igényt jelentett be az önkormányzat felé, amely két hónap múlva 19 millió forintra nőtt, mostanra pedig 23,5 millió forintra emelkedett. „Eközben a havi bérleti díjat 790 ezer forintról 450 ezerre csökkentettük, amit még mindig nem fogad el a Maweko Kft.” - mondta. Mivel a vállalkozás semmilyen fizetési hajlandóságot nem mutat, augusztusban végül a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ki akarta lakoltatni a bérlőt, aki azért most már a közüzemi díjakat rendezi.

Most mind a két fél az igazságszolgáltatástól vár állásfoglalást igazának bizonyítására. A kilakoltatási kísérlet kapcsán zsarolás miatt a XIV. kerületi kapitányságon megindult büntetőügyről Rátonyi Róbert nem tudott. Mint mondta, őket még nem keresték meg a hatóságtól. Az uszodát üzemeltető cég pedig a ki nem fizetett bérleti díjak miatt fordult bírósághoz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán