„Mindenkinek kínos a jelenlegi kampányfinanszírozás”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kampányfinanszírozással történő visszaélések megakadályozására drasztikus intézkedéseket javasol két nemzetközi civil szervezet: fel kellene tüntetni a támogatás forrását, szigorítanák az ellenőrzést, a pénzmozgásokat nyilvánossá tennék. A Freedom House és a Transparency International törvénymódosítási javaslatát eljuttatta a pártokhoz.

Miközben a választási kampányok során a szavazók kegyeinek megnyerésére a pártok maximum 386 millió forintot költhetnek a törvény betűje szerint, addig a valóság a reklámpiaci árak ismeretében több milliárd forint is lehet egy-egy kampányidőszakban. Ezen az áldatlan állapoton szeretne a Freedom House Europe (FH) és a Transparency International Magyarország (TI) segíteni azzal a törvénymódosítási javaslattal, melyet csütörtökön nyilvános sajtótájékoztató keretében küldtek meg a pártok vezetésének és a frakcióvezetőknek.

„Azt szeretnénk, hogy a 2010-es országgyűlési választások kampánya már az új szabályok szerint, valóban átlátható keretek közt történjék, s tudni lehessen, ténylegesen mennyi pénzt költenek a pártok” – mondta Alexa Noémi, a Transparency International hazai feje.

Alexa Noémi a TI hazai vezetője
A pártok közötti egyeztetések során megvitatott elképzelésekből összeállított javaslat értelmében a jelenlegi, irreálisan alacsony, jelöltenkénti egy millió forintos keretet ötmillióra emelnék fel. Mindez nem azt jelentené, hogy a pártok és jelöltjeik több állami pénzt költhetnek kampányra, mindössze azt, hogy elejét vennék a túlkapásoknak, annak, hogy esetenként akár 10 milliónál is többet költöttek erre a célra.

A civilek javaslata 60 napra csökkentené a kampányidőszakot és 21 napban maximalizálná a médiakampányok hosszát. Ezeknél sokkal fontosabb lenne azonban a kiadásokat ellenőrizhetővé tevő „médiaköltség-számla” létrehozása. A módosítástervezet a jogi személyek esetében 5, magánszemélyek esetében 2 millió forintban maximalizálná a támogatások összegét. Tudvalevő, a pártok eddig a legtöbb esetben a „magánszemélytől vagy céges adományból származik a pénz” érveléssel kerülték el, hogy a kampányköltségek közt feltüntessék a támogatásokat.

A Freedom House és a Transparency International nem törölné el az állami támogatásokat, de erősítené a helyi és az országos választási irodák ellenőrző szerepét, s így kényszerítenék ki a valódi pénzmozgások nyilvánossá tételét.

Molnár Bálint, a Freedom House igazgatóhelyettese elmondta, az utóbbi három-négy évben egyre nagyobb hullámokat vertek a kampányfinanszírozás körüli visszaélések. Becslések szerint a politikai pártok a választások előtt a megengedett összeget akár 500 százalékkal is túllépik. A törvénymódosítás jóváhagyásának esélyeiről szólva megjegyezte, igaz, hogy már csak fél év választ elbennünket a választásoktól, de 2006-hoz képest megváltozott a helyzet, egyik pártnak sem kellemes, hogy a közvélemény előtt nyilvánvaló csalásra – majd azt követően magyarázkodásra – kényszerülhet. Ugyanakkor, „ha jövőre megint minden a jelenlegi keretek közt zajlik, azzal még a nyertes pártok is erősen aláássák saját legitimitásukat, és ezzel a deficittel lesznek kénytelenek megkezdeni a kormányzást” – tette hozzá.

A kezdeményezők arra biztatják a közügyek iránt érdeklődő polgárokat, hogy a kepmutatas.hu oldalon juttassanak el emai-eket a döntéshozóknak. A törvénymódosítási javaslat szövegét itt érhetik el az érdeklődők.

Hozzászólások