Tízmilliós bírság a Diginek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tízmillió forintra bírságolta a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft.-t a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A távközlési szolgáltató Miskolcon úgy hirdette internet-csomagjait, hogy nem közölte a fogyasztókkal a garantált le- és feltöltési sebességeket, csak a legmagasabb elméleti maximumot adta meg - értesült a HavariaPress.

2008 decembere óta az internetszolgáltatóknak a kínált sávszélesség mellett az általános szerződési feltételeikben és hirdetéseikben is fel kell tüntetniük a garantált le- és feltöltési sebességet. Ennek a szabálynak a Digi Kft. az NHH vizsgálata szerint nem felelt meg.

A hatóság által korábban már vizsgált Digi Kft. Miskolc nagyobb lakónegyedeiben olyan szórólapokat terjesztett, amelyeken a le- és feltöltési sebességgel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás nem felel meg az előírásoknak. A bírság kiszabása mellett az NHH kötelezte a szolgáltatót, hogy minden hirdetésében az adott díjcsomagnál a sávszélesség megadása mellett tüntesse fel az előfizetői hozzáférési pontokon, hálózaton belül garantált le- és feltöltési sebesség értékét is. A hatóság 275 szolgáltató közül már 143-nál végzett ellenőrzést, de mindössze két kisebb szolgáltató felelt meg teljes mértékben az előírásoknak. A többinél vagy csak az általános szerződési feltételekben, vagy csak a honlapon, vagy egyik helyen sem volt megfelelő a tájékoztatás.

A szolgáltatók felszólítást kaptak a jogsértés beszüntetésére, és az ebben foglaltak végrehajtásának utóellenőrzése folyamatosan zajlik. Eddig 81 utóellenőrzésre került sor, közülük 76 szolgáltató a felhívásban foglaltakat adott határidőre teljesítette, míg 5 szolgáltatóval szemben piacfelügyeleti eljárás indult. Két szolgáltató a felhívásokban rögzített határidőre nem teljesítette ugyan a felhívásokban foglaltakat, de a piacfelügyeleti eljárás megindítása után pótolta a hiányosságokat, így bírság kiszabására egyelőre nem került sor, míg a másik három szolgáltatóra összesen egymillió forint bírságot szabott ki a hatóság.