Lemond Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nyugdíjba vonul Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, aki egyben az Önkormányzati Minisztérium választási főosztályának vezetője.

Rytkó Emília
© MTI - Beliczay László
Rytkó Emília pénteki budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy mivel elérte a 60 éves kort, nyugdíjba vonul, és így köztisztviselőként visszavonul. Az OVI vezetője azonban csak köztisztviselő lehet, így megválik ettől a posztjától is. Az OVI vezetője az év végéig még hivatalában marad, utódjáról - főosztályvezetői illetve az OVI-vezetői poszt betöltéséről - Varga Zoltán önkormányzati miniszter gondoskodik. (Az OVI vezetőjének két helyettese van; Berta Zsolt a jogi, illetve Zubor András a szervezési területen.) A főosztályvezető köztisztviselőktől szokatlan módon maga jelentette be távozását, láthatóan megrendülten. 

Rytkó Emília elmondta: az európai parlamenti választás után, annak jogerős eredményét megvárva, június 16-án jelentette be a miniszternek, hogy nyugdíjba vonul. Bejelentését a miniszter tudomásul vette.  Kérdésekre válaszolva jelezte: belefáradt a munkába, már több éve szabadságra sem ment. Azt is elmondta, egyszerű köztisztviselőként eddigi munkája után nem jár számára végkielégítés.

A választási főosztályon 1993 óta dolgozó szakember korábban a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal helyettes vezetője volt, 2006-tól az Önkormányzati és Területfejlesztési Mininsztérium választási főosztályvezetőjeként tevékenykedett, 2002 óta az Országos Választási Iroda vezetője.
  
Az OVI feladatai közé tartozik egyebek mellet a választások, népszavazások lebonyolítása, szervezése, a választási szakapparátus, köztük a jegyzők, a helyi választási irodák munkatársainak felkészítése, a lakosság tájékoztatása valamint az Országos Választási Bizottság munkájának a támogatása.