Zajlik a jég a Dunán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zajlik a jég a Dunán, ami a nagy hideg miatt tovább fokozódik az elkövetkező hetekben - mondta Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A meteorológus szerint a jég zajlása elvezethet oda, hogy befagy a folyó, de ez nem valószínű. Az egybefüggő jégpáncél kialakulásának sok feltétele van, mint például a meder szélessége, a víz mélysége, a folyó vízhozama, a vízállás és az időjárás.
   
Ezzel kapcsolatban még azt közölte, hogy a Duna egyben soha nem szokott befagyni, csak helyenként alakulhat ki jégtakaró a víz felszínén. Budapestnél például jellemzően nem szokott befagyni a folyó. Bár elég hideg van és ez még eltarthat egy ideig, de a folyó befagyásához még nagyobb, még hosszabb ideig tartó hidegre van szükség - mondta a szakember.
   
Az ország kisebb állóvizei már befagytak, a nagyobb tavakon viszont csak a part menti sávban van jég, s az sem túl vastag. A bányatavak már befagytak, kivéve, ha víz alatti forrás vagy egyéb tényező megakadályozta az egybefüggő jégréteg kialakulását - részletezte a meteorológus, aki szerint az ilyen tavakon nagyon veszélyes korcsolyázni.
   
Vadász Vilmos szerint az elkövetkező egy hétben jóval fagypont alatt marad a hőmérséklet,. bár hétvégén enyhülés várható, de az nem lesz tartós.