Eclipse-ügy: kihallgatták a vezérőrnagyot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A VPOP szerdán házkutatást tartott az Eclipse irodájában, csütörtökön pedig meghallgatták Hatala József nyugalmazott vezérőrnagyot, aki az irodát kiadó cég vezérigazgató-helyettese - tudta meg a hvg.hu.

Hatala József a hvg.hu-nak megerősítette, hogy valóban meghallgatták őt tanúként. Megjegyezte: ezt teljesen természetesnek tartja, ugyanakkor nem kíván az ügyről részletesebben nyilatkozni.

Mint arról a hvg.hu is hírt adott, a VPOP nyomozói március 11-én vették őrizetbe az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezérigazgatóját és hat vezető pozícióban lévő munkatársát. Az Eclipse volt az, amely a gépjűrművek kötelező eredetiségvizsgálatának informatikai rendszerét kiépítette. A VPOP gyanúja szerint a cég az elmúlt 3 évben állami pályázatokon elnyert 15 milliárd forint után nem fizette be az áfát, hanem fiktív számlákkal csökkentették a bevételt.

Hatala József az Országos Rendőr-főkapitányságtól négy éve távozott, a rendőrségnél közbiztonsági főigazgató volt. Közeli, üzleti kapcsolatban áll Pintér Sándorral, a Fidesz-kormány egykori belügyminiszterével. Kettőjüknek közös cégük is volt, az Euro Dentis Fogtechnikai és Szolgáltató Kft., amely szintén az Angol utcai irodaházban volt, ugyanott, ahol az Eclipse Zrt. Az Euro Dentis tavaly november óta végelszámolás alatt áll.

Hatala a hvg.hu munkatársának azt ajánlotta, az ügy részleteiről kérdezze a VPOP-t vagy Szabó Iván ügyvédet. Szabó az egyik Pintér-cég, a Civil Biztonsági Szolgálat ügyvédje is.