szerző:
MTI

Budaházy György szerint ő nem kívánta erőszakkal megszerezni a hatalmat és nem is hívott fel erre senkit; az államellenes bűncselekménnyel vádolt férfi perének másodfokú tárgyalásán szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán részletesen elemezte a per tárgyává tett 13 írását.

A vádlott védője, Gaudi-Nagy Tamás - a Jobbik országgyűlési képviselője - a szerdai tárgyalás kezdetén kérte a nagy terjedelmű, elsőfokú ítélet teljes egészében történő ismertetését, majd egy szünet után, fél 12-kor jelezte: mivel 17:45-kor indul a repülőgépe Brüsszelbe, a legkésőbb 14 órakor el kell hagynia a tárgyalótermet. Ezért indítványozta, hogy az iratismertetést ne folytassák, s ezt az indítványt a vádlott is támogatta. 

Ezt követően Budaházy György jelezte, hogy "érdemi védekezése" van, és hosszasan elemezte, hogyan jutottak el 2006 őszéig. Idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki arról beszélt a közelmúltban, hogy "lezárult az átmeneti korszak". Budaházy szerint ez a kijelentés is "sejteti, hogy nem volt teljesen korrekt az elmúlt húsz év". Mint mondta, 2002-ben a választás eredménye nagyon szoros volt, és a választási csalás - amely szerinte feltételezhető, de nem bizonyítható - eldöntötte az eredményt. Közölte, hogy a 2006 tavaszáig regnáló kormány illegitim volt, a 2006-os választáson azonban az MSZP nagyarányú győzelmet aratott, és "ha volt is kis csalás, az nem döntötte el az eredményt". Ezért el kellett az eredményt fogadniuk, bár - mint fogalmazott - akkor még nem tudták, hogy a 2002-es választási csalást arra használták fel, hogy hazugsággal megnyerjék a 2006-os választást. 

Azt mondta, hogy 2006 őszén az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után a hatalom lemondás helyett erőszakkal válaszolt, s emiatt a társadalom látványosan felháborodott; a 2002-ben kezdődött passzív ellenállás folytatódott. 

Budaházy hosszasan elemezte az alkotmánynak a hatalom erőszakos megszerzésének és megtartásának tilalmáról szóló passzusát, és nyomatékosította, hogy a társadalom jelentős része változtatni kívánt az MSZP hatalomszerzésén és ezt elemzése szerint az alkotmány sem zárja ki. 

Ezt követően részletesen elemezte az elsőfokú ítéletben citált beszédeit, hangsúlyozva: ezekből nem lehet kiolvasni, hogy a hatalom erőszakos megszerzésére törekedett volna. Szerinte az írásaiban foglaltak véleménynyilvánításnak minősíthetők, és azokban védekező eszközökről beszél, nem pedig támadásról, ami az alkotmányos rend vádban foglalt erőszakos megváltoztatásához elengedhetetlen lenne. 

Budaházy több mint két óra alatt a 31 oldalas "beszédgyűjtemény" körülbelül harmadát elemezte ki, háromnegyed 2-kor azonban be kellett fejeznie, hogy a bíróság dönthessen arról, mikor folytatja a tárgyalást. A június 16-ai tárgyaláson ugyanis az ügyész nem tud részt venni, így a tanács végül úgy döntött, szeptemberben folytatódik a per. 

Budaházy felszólalása alatt Gaudi-Nagy Tamás előbb hangosan telefonált, majd jelezte a bíróságnak, hogy szünetet kér, mert ki akar menni a bíróság elé vont kordonhoz, ugyanis "nem engedik be a parlamenti küldöttet". (A Jobbik országgyűlési képviselője a szerdai tárgyaláson többször kért szünetet és hivatkozott egy benyújtás előtt álló interpellációjára.) A bíróság nem engedte meg az ügyvédnek, hogy távozzon a tárgyalásról, mire Gaudi-Nagy Tamás közölte: "kimegyek, és akkor bírságoljon meg". Ezt követően sietve távozott a teremből.  

Amikor néhány perc elteltével visszatért, a bírói tanács - arra hivatkozva, hogy az ügyvéd engedély nélkül elhagyta a tárgyalótermet - 100 ezer forint rendbírságot szabott ki. Gaudi-Nagy Tamás jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen és kijelentette, "kutyakomédia zajlik". A tárgyalás után az ügyvéd közölte: a jövő héten interpellációban fordul a legfőbb ügyészhez, a "koncepciós eljárások leállítása érdekében".  

Budaházy Györgyöt a 2006 őszén a fővárosban lezajlott erőszakos utcai események utáni hónapokban az interneten közzétett írásai miatt vádolta meg az ügyészség alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével.  A Fővárosi Bíróság 2008-ban nem jogerősen úgy foglalt állást, hogy Budaházy írásai túllépik ugyan a véleménynyilvánítás határait, ám nem valósítanak meg bűncselekményt. Azt a döntést azonban másodfokon a tábla hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el. Ebben 2009 őszén már felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Fővárosi Bíróság Budaházyt, aki jelenleg más erőszakos bűncselekmények, országgyűlési képviselők elleni támadások gyanújával előzetes letartóztatásban van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

MN: Lendvai is a Budaházy-csoport célpontja volt

Lendvai Ildikó bántalmazása is a Hunnia Mozgalom tervei között szerepelt - állította a Magyar Nemzetnek a Budaházy-csoport ügyében hangfelvételeket rögzítő százhalombattai vállalkozó.

MTI Itthon

Szimpatizánsok demonstráltak Budaházy tárgyalásán

Egy óra elteltével sem kezdődött meg az érdemi tárgyalás Budaházy György egyik büntetőperében pénteken a Fővárosi Ítélőtáblán. Az épület környékén felállított kordonon belül 35 rohamrendőr, a kordonon kívül pedig további 150 egyenruhás várakozott. A tárgyalásra érkezettek közül pár ember fehér pólót viselt, amelyen a "Szabadságot Budaházynak" felirat volt.

hvg.hu Itthon

Ezrek a Jobbik nagygyűlésén

A Jobbik március 15-i nagygyűlését hallgató emberek a Szent István tértől az Andrássy út elejéig állnak, főként fiatalok, jobbikos és árpádsávos zászlóval - több ezren lehetnek. Kisebb csoportokban zöld katonai gyakorló egyenruhát viselő emberek álldogálnak, akiknek a zubbonyára Nemzeti Őrsereg-feliratú kitűző van kitéve. A tömegben Magyar Gárdistákat is látni, illetve a rohamrendőrök ruhájához hasonló, Csendőrség feliratú ruhában is vannak tucatnyian. A Deák tér környékén több száz rendőr áll készenlétben.

MTI Itthon

Morvai szerint súlyos jogsértések vannak a Budaházy-ügyben

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselőjének meggyőződése szerint a Budaházy György és társai elleni büntetőeljárásban kirívó súlyú, a későbbiekben nem orvosolható jogsértésekre került sor, ezért a nemzetközi emberi jogi normákkal egyedül az állhat összhangban, ha az eljárást haladéktalanul megszüntetik, és a gyanúsítottakat szabadon bocsátják.

MTI Itthon

Meghosszabbították Budaházy előzetes letartóztatását

"A terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt S. József és társai ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2010. április 14-én meghosszabbította B. György gyanúsított előzetes letartóztatását 2010. június 19. napjáig" - olvasható a tájékoztatásban.

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Karácsony esélytelen – hirdeti még mindig a Századvég honlapja

Karácsony esélytelen – hirdeti még mindig a Századvég honlapja

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba

Belefojtotta a szót az ellenzék a hongkongi kormányzóba