szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kis- és középválallalkozásokat segítő törvény módosításának általános vitájával, valamint három törvényjavaslat részletes vitájával zárta munkáját hétfőn az Országgyűlés.

A kis- és középvállalkozások (kkv) a jövőben - az adó- és vámügyi eljárásokat leszámítva - a szabálytalanságokért pénzbüntetés helyett először figyelmeztetést kapnának, a beszedett bírságot pedig a szakhatóságok nem költhetnék működési, vagy egyéb költségeik fedezésére - mondta Szatmáry Kristóf (Fidesz) a kkv-k fejlődésének támogatásáról szóló törvény módosításának expozéjában. 

A képviselő szerint a törvénymódosítás egy régi adósság törlesztése a kkv-szektor felé, célja, hogy az ellenőrző szervek érdekeltségét megszüntessék a bírságolásban. Hozzátette: az adminisztrációs terheket is csökkenteni kell, mert a szabályok betarthatatlanok és életszerűtlenek. Mint mondta, a szabályozással augusztus elsejétől nem fog a bírságolási gyakorlat megváltozni, de elindul egy folyamat. 

Bencsik János államtitkár a kormány nevében úgy fogalmazott: a törvénymódosítás lehetőséget biztosít arra, hogy a kkv-k partnerek legyenek a gazdaság talpra állításában, ezért támogatják az elképzelést.

Göndör István (MSZP) felszólalásában hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat csak szimbolikus, nem hoz kézzel fogható eredményt a kkv-k versenyképességének javulásában. Úgy vélte, olyan lépésekre van szükség, amelyek valóban segítik a kis- és középvállalkozásokat. Párttársa, Józsa István azt mondta: fontos lenne a további lépések ismerete, és szerinte a kötelező kamarai tagságot is napirendre kellene venni. Fontosnak nevezte, hogy az ellenőrzések során a felelősség is kidomborodjon. 

A jobbikos Pősze Lajos szerint a módosítás támogatandó, így mellékes, hogy nem grandiózus segítséget vázol fel. Hozzátette: túl sok a hatóság és a vállalkozásoknak túl sok ideje megy el arra, hogy a bürokráciával foglalkozzanak. 

Ertsey Katalin (LMP) szerint fontos lenne a valódi, segítő javaslatok kidolgozása, mert a módosítás csak egy "láthatatlan döntés" a kkv-kat segítő hosszú úton. Mint mondta, több átgondolás és idő segített volna. Arra is kitért: az LMP egyetért azzal, hogy megszüntessék a hatóságoknak a bírságolásban való érdekeltségét, és ne tekintsék potenciális bűnözőknek a vállalkozókat. 

Szatmáry Kristóf a vitában elhangzottakra úgy válaszolt: a módosítással nem a bírságot, mint intézményt szüntetik meg, hanem az eszközrendszeren változtatnak. Bírságra szükség van ott, ahol nemcsak jóhiszemű vállalkozók vannak, de úgy kell változtatni, hogy a bírság ne sarc legyen - tette hozzá. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea Vállalkozás

Átjön? Választási ígéretkavalkád cégeknek

Járulékterhek csökkentése, osztalékmentesség felszámolása és adómentes étkezési jegyek - néhány az elmúlt időszakból válogatott politikusi ígéretekből. Induló cégeket kérdeztünk, melyik párt "vállalkozásbarát" programjával tudnak leginkább azonosulni.

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál