Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak Százhalombattán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem volt nyereséges a százhalombattai polgármester, Vezér Mihály cégének, a VIVER Kft.-nek – a sajtónak adott válasza szerint – az, hogy az önkormányzat egyik beruházásában alvállalkozóként részt vett. Az építkezéssel kapcsolatban hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

„Ha valaki úgy érzi, hogy a közvagyont bárki, bármivel megkárosította, akkor habozás nélkül indítsa el a szükséges eljárásokat” – mondta a százhalombattai képviselő-testület 2009. május 7-ei ülésén a hvg.hu birtokában lévő dokumentum szerint Vezér Mihály polgármester a Polgárok Háza felújításáról adott tájékoztatáskor. Voltak, akik így gondolták, s idén feljelentést tettek a Pest Megyei Főügyészségen. A nyomozást elrendelték, s annak lefolytatására a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) gazdaságvédelmi osztályát jelölték ki.

A Polgárok Házának felújítását 2007-ben határozta el a Pest megyei város önkormányzata, s annak lebonyolításával saját cégét, a SZÁKOM Kft.-t bízta meg. Ez a cég írta ki a 240 millió forintos projektre a közbeszerzési eljárást, amelyet a Panel 2001. Építőipari Kft. nyert meg. A társaság pedig alvállalkozóként alkalmazta a polgármester és felesége tulajdonában lévő VIVER Kft.-t. A kivitelezés lassan haladt, a határidőt többször módosították, ám az eredeti szerződésben megszabott napi félmillió forintos kötbért soha nem kérte az önkormányzat. A feljelentők szerint ennek az az oka, hogy a 31 napos csúszás miatt elvileg fizetendő mintegy 15 millió forint részben érinthette volna a jelenleg független, korábban szocialista és szdsz-es Vezér Mihály cégét is.

A befejezési határidők módosításait azzal indokolták, hogy a létesítményhez szükséges energia nem áll a rendelkezésre. Ugyanakkor az építési napló szerint az építményen az első befejezési határidőt követően egyéb – nem energiabiztosítással kapcsolatos – munkákat végeztek. A felújítás kitolódása ellenére nem kért kötbér mellett az önkormányzat számára anyagi veszteséget okozott az is – állítják a feljelentők –, hogy a nyílászárókért jóval magasabb összeget – összesen harmincmillió forintot – fizetett ki. Az eredetileg tervezett nyílászárók helyett ugyan 12 millió forinttal olcsóbbat választottak, de a szerződésben az erre kifizetett összeget csupán 1,4 millióval csökkentették.

Az ügyészséghez fordulók kifogásolták azt is, hogy a szerződések módosítását az előírt határidőn belül nem jelentették meg a Közbeszerzési Értesítőben, illetve, hogy hiányzott az építési engedély is. A már említett tavalyi képviselő-testületi ülésen ezt szóvá is tették, hogy a „Polgárok Háza felújítása során jelentős mértékű műszaki változtatásra került sor, melyek nem tették lehetővé sem határidőben, sem a műszaki szükségesség felmerülésének időpontjában a hatósági engedélyeztetési eljárás lefolytatását."

Ráadásul - így a feljelentők - a kivitelezés sem sikerült tökéletesre. A SZÁKOM Kft. Felügyelő Bizottsága ugyanis egy bejáráson megállapította, hogy olyan hibák vannak az épületen, amelyek laikus embereknek is feltűntek. Például „a hátsó bejáratnál lévő esővédő mellett lefolyt a víz, és ráfagyott a homlokzatra.”

Mindezek miatt tettek feljelentést Vezér Mihály polgármester ellen. Százhalombatta vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy cégének, a VIVER Kft.-nek nem volt haszna a munkán: 3,2 millióért építették ki az ingatlan fűtési és vízvezeték rendszerét, amiből hárommilliót tett ki az anyagköltség, a 200 ezer forint pedig a munkabérre és a járulékokra ment el. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja, valóban történt-e hűtlen kezelés a beruházás kapcsán, de – mint azt a hvg.hu-val közölték – „az ügy jelenlegi szakaszában bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy nincs.”

Hozzászólások