Határozott uniós fellépést vár Göncz Kinga a független média megsértése miatt

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság határozott fellépését várja Göncz Kinga szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő a média függetlenségét sértő, a jogállamiságot veszélybe sodró jelenségekkel szemben.

 "Az egyes tagállamokban tapasztalható, a média szabadságát, a demokratikus alapjogokat sértő nyílt és rejtett támadások idején különösen fontosnak tartom, hogy az uniós testület mint a szerződések őre az eddiginél nagyobb figyelmet fordítson a tájékoztatás függetlenségét, a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét, a jogállamiságot veszélybe sodró kormányzati döntésekre, és ha kell, tegyen intézkedéseket a demokratikus alapértékek védelmében" - olvasható Göncz Kinga szerdán ismertetett állásfoglalásában, amelyet a képviselő írásban nyújtott be az Európai Bizottság - a legfőbb uniós végrehajtó testület - jövő évi munkaprogramjáról szóló parlamenti napirendi ponthoz. 

"Örülök, hogy a dokumentum a munkahelyteremtést nevezi 2011 egyik legfontosabb feladatának, ugyanakkor hiányolom belőle a foglalkoztatási és szociális célú jogszabályi kezdeményezéseket. A Bizottság végre rászánta magát arra, hogy kidolgozza az európai roma keretstratégiát, szükségesnek tartom azonban, hogy ezt kísérjék a befogadást és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát célzó jogszabályi előterjesztések" - írta az MSZP-s politikus. Göncz Kinga azt is elvárja az Európai Bizottságtól, hogy a parlamenti elfogadást követően, 2011 elejétől álljon készen az egymillió uniós polgár aláírásával ellátott állampolgári kezdeményezések befogadására és kezelésére.