Botrány után: Derce Tamás megkapja a havi 350 ezret

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életműdíjat kap Derce Tamás, a főváros IV. kerületének korábbi polgármestere az újpesti képviselő-testület keddi döntése értelmében. A Semsey Aladár egykori városvezető nevét viselő elismerést Derce Tamás az elmúlt két évtizedben kifejtett tevékenységéért veheti majd át, várhatóan áprilisban, Újpest létrejöttének 171. évfordulóján.

Az életműdíj odaítélését az önkormányzati testület 12 jelen lévő fideszes tagja támogatta, egy KDNP-s képviselő ellenezte, a szocialisták és az LMP egy képviselője távol maradtak a voksolástól.

Derce Tamás a döntést követően bejelentette: alapítványt hoz létre a szegény gyerekek támogatására, és a díjjal járó havi járadékot (mintegy 350 ezer forintot) ide fizeti be. Közölte, azt szeretné, ha mások is támogatnák a létrehozandó újpesti alapítványt.

Derce Tamás azután ajánlotta fel a pénzt jótékony célokra, hogy a díj etikusságát többen kétségbe vonták. A január 27-én alapított díj kritériumait ugyanis úgy állapították meg, hogy azt csak ő kaphatta meg, a kitüntetés mellé pedig havi 350 ezer forint jár a volt polgármester élete végéig. A díj ellen az LMP, az MSZP és a KDNP is tiltakozott. A kritikusok szerint Wintermantel Zsolt fideszes polgármester ezzel a díjjal akarta "kifizetni" a független Dercét azért, mert a kampányban a szocialista polgámester-jelölt, Trippon Norbert oldaláról "átállt" mellé, így segítette elnyerni a városvezetői posztot.