Tarlós a kerületi önkormányzatok megszüntetése ellen

Tarlós a kerületi önkormányzatok megszüntetése ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A főpolgármester nem támogatja sem a fővárosi önkormányzat, sem pedig a kerületi önkormányzatok megszüntetését. Tarlós István (Fidesz-KDNP) pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: egy rossz önkormányzati törvénnyel a kormányzó pártok a következő választási eredményt kockáztatnák.

A városvezető azt hangoztatta: szélsőséges elképzeléseknek nem szabad érvényesülniük  az önkormányzati rendszer fővárost is érintő átalakítása során. Mint fogalmazott, a város majdnem azonnali tönkretételét jelentené, ha csak 23 "kiskirályság" (azaz kerület) lenne, fővárosi önkormányzat nélkül. Hozzátette: a kerületek teljes megszüntetését is szélsőséges álláspontnak tartja.

Elmondta, hogy személyes véleménye az: meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a város működőképesebb is legyen, de a politikai konszenzus is kialakuljon. Arról beszélt, nem szabad, hogy "tökéletes nyugtalanságba és feszültségbe torkolljon a dolog", mert annak komoly politikai, akár választási kockázatai lehetnek.

Kitért arra: tudomása szerint a parlamenti (Fidesz) frakció egy szegmensében van egy olyan - szerinte szélsőséges - "kerületi polgármesteri elképzelés, miszerint ide nekünk az oroszlánt, vágjuk 23-felé az utakat, a közműcégeket, meg a villamosvonalakat". Tarlós István úgy véli, az őt támogató politikai közösségben van annyi józanság, hogy egy 2014-es választási eredményt azzal nem fognak kockáztatni, hogy bármilyen szélsőséges törvénymódosítást elfogadnak.

Ezzel összefüggésben jelezte azt is: ő a következő választás idején 65 éves lesz, és ha egy nagyon rossz törvényt fogadnak el, akkor legfeljebb otthon marad a felesége mellett. Közölte, ő olyan ésszerű megoldást tart elfogadhatónak, ami "nem okoz brutális politikai feszültségeket az ellenzéknél" sem. Jelezte: ezt a kormány B-verziójában látja. (Ennek az a lényege, hogy mind a főváros, mind pedig a kerületek megmaradnának, de a hatásköröket és a feladatokat újragondolnák.)

Tállai András önkormányzati államtitkár szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ősszel kerülhet az Országgyűlés elé az új önkormányzati törvényjavaslat; már elkészült a vitaanyag, és megkezdődtek az egyeztetések az új szabályozásról. A 44 oldalas munkaanyagot már elküldték a kormánypárti frakcióknak, a témában érintett hét érdekszövetségnek és a fővárosnak. A jövőben tárgyalnak erről az ellenzéki frakciókkal is - tette hozzá.

A fővárossal kapcsolatban az államtitkár azt közölte, hogy három "elvi lehetőséggel" számolnak, de mindegyik változtatna a jelenlegi kétszintű rendszeren. Az első szerint egységes fővárosi rendszert alakítanának ki, és a kerületeket elöljáróságok vezetnék. A másik verzió értelmében kétszintű maradna ugyan a budapesti önkormányzati rendszer, de új munkamegosztást és struktúrát alakítanának ki. A harmadik változat, a "city-koncepció" egy belső városmaggal és további két-három kerülettel számolna, s azt jelentené, hogy megszűnne a fővárosi önkormányzat.

Az új rendszer elemeit a tervek szerint 2012 és 2014 között léptetnék életbe - fűzte hozzá az államtitkár.