ÁNTSZ: itthon nem kell aggódni a véres hasmenés miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon szerdáig nem jeleztek olyan esetet, amelyet összefüggésbe lehetne hozni a Németországban zajló, súlyos szövődménnyel járó hasmenéses járvánnyal - tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az ÁNTSZ-hez tartozó Országos Epidemiológiai Központ (OEK) ugyanakkor a közleményben kitért arra: azok esetében, akik az elmúlt két hétben Németországban jártak és hasonló tüneteket észlelve megbetegedtek, felmerülhet ennek a betegségnek a gyanúja is. Mint írták, ezeket a fertőzéseket az OEK 1985 óta regisztrálja. Magyarországon évente néhány eset fordult elő, azonban ez a megbetegedés összefüggő, nagy járványos méreteket nem öltött.

A járványügyi szakemberek fokozottan figyelik, hogy Magyarországon felbukkan-e ilyen megbetegedés. Mind a kórokozó kimutatására, mind a szükséges intézkedésekre felkészült a szakmai szervezet, azt célozva, hogy a súlyos kórkép "behurcolás" esetén se terjedjen tovább hazánkban - tették hozzá. Az OEK ennek kapcsán ismételten felhívta a figyelmet "az általános személyi higiénés szabályok betartására".

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC-baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. Azóta már továbbterjedt, és a 16 németországi tartomány közül a legkevesebb 10-et érint. A fertőzésben megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma már meghaladja az 500-at, a betegek közül csaknem százan életveszélyes állapotban vannak.

Az egészségügyi hatóságok továbbra sem tudják pontosan, mi okozza a járványt. Szerda reggeli értesülés szerint a fertőzés Schleswig-Holstein tartományból indult, és azt helytelenül trágyázott zöldség okozta. Nem sokkal később más források ezt cáfolták. A Robert Koch országos járványügyi intézet óva intett az elsietett véleményalkotástól, és alapos vizsgálatot ígért.

Ilyen járvány nem először alakult ki Németországban, ezúttal azonban a korábbiaknál jóval gyorsabban terjed, és a tünetek is jóval súlyosabbak, mint az elmúlt években. A fertőzés a legsúlyosabb formájában a vörösvértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A tünetek alapján illetékesek arra következtetnek, hogy a korábbról ismert bélbaktérium új mutációjáról van szó.

A német egészségügyi illetékesek szerda reggeli közlése szerint csaknem bizonyos, hogy a járvány kórokozójának tekintett úgynevezett EHEC-bélbaktérium általi fertőzés okozta az eddigi három halálesetet. Mind a három áldozat nő. A Németországban korábbról ismert járvány új sajátossága, hogy a fertőzés elsősorban felnőtt nőket érint.