Két község, ahol nem fideszes a polgármester

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A függetlenként induló Tóth Lászlót választották meg a Nógrád megyei Somoskőújfalu polgármesterévé, a Bács-Kiskun megyei Kunfehértón pedig megint a szintén független Kovács Erzsébet győzött.

Somoskőújfalun azért kellett vasárnapi időközi önkormányzati választást tartani, mert április 18-án feloszlatta magát az önkormányzat. Az új testületbe mindössze egy ember került be a korábbi önkormányzatból. Az önkormányzat azért döntött az önfeloszlatás mellett, mert a képviselők kimondták, hogy nem tudnak együtt dolgozni Lichner András független polgármesterrel. A korábbi faluvezető nem indult az időközi választáson, de valamennyi képviselő igen, közülük öten képviselő-, Tomka István pedig polgármesterjelöltként. Barta László, a Területi Választási Bizottság vezetője az MTI-nek elmondta: a vasárnapi voksoláson az 1999 választópolgár közül 957-en mentek el választani, kilencen adtak le érvénytelen szavazatot.

Tóth László 658 szavazattal nyerte meg a polgármester-választást, Tomka Istvánra 290-en voksoltak. A két polgármesterjelölt és valamennyi képviselőjelölt függetlenként indult az időközi választáson. Képviselővé választották Szabó Istvánt, Angyal Lászlót, Gordos Andreát, Angyal Mária Eleonórát, M. Szabó Gyulát és Győz Gábort. Az októberben megválasztott és áprilisban feloszlott önkormányzatból egyedül Gordos Andrea dolgozik továbbra is a testületben.

Szintén hétvégén döntötték el, ki legyen a Bács-Kiskun megyei Kunfehértó új polgármestere, a választást pedig ismét a függetlenként induló Kovács Erzsébet nyerte meg. A vasárnapi időközi önkormányzati választást azért kellett megtartani, mert április 7-én feloszlatta magát az önkormányzat. A hattagú képviselő-testület egyik tagja azért indítványozta az önkormányzat feloszlatását, mert a képviselők nem akartak együtt dolgozni Kovács Erzsébet független polgármesterrel.

A 2089 lakosú község 1820 választásra jogosult polgárának 60 százaléka járult az urnák elé. Kovács Erzsébet 540 szavazattal lett ismét a település első embere, Bor István 469 szavazatot kapott, míg a harmadik helyen Gömzsik László végzett 78 szavazattal - közölte az MTI-vel Csupity Zoltán, a Helyi Választási Iroda vezetője. A polgármesterjelöltek független jelöltként indultak. A hat tagú képviselő-testületbe Szalai László, Hegyes Edina, Sarok Tibor, Volovár Károly, Harnóczi Sándor és Huszár Zoltán kapott bizalmat, közülük ketten voltak tagjai az előző önkormányzatnak.