Így alakítaná át a bírósági igazgatást a kormány

Így alakítaná át a bírósági igazgatást a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áder János koncepciója szerint az igazgatás feladatainak többségét egy bírói hivatal látná el, amelynek élére a parlament által választott bíró kerülne. Ez a hivatal döntene a bíróságok költségvetéséről, illetve a szervezés részletkérdéseiről. Felette a kormány igazságügyi tárcája állna, amely segítené a hivatal működését.

©
Elkészítette a bírósági igazgatás átalakításáról szóló fideszes koncepciót Áder János, a párt EP-képviselője, akit korábban a kormánypárt elnöksége bízott meg a feladattal. A januárban hatályba lépő új alaptörvény eltér a korábbi alkotmánytól, ami a bírósági igazgatást illeti, így egyáltalán nem említi az igazságszolgáltatás jelenlegi önigazgazgatási szervét, az Országos Igazságügyi Tanácsot (OIT).

Csak annyit tartalmaz, hogy a bíróságok is részt vehetnek az igazságszolgáltatás igazgatásában. Ez arra utalt, hogy a Fidesz visszalépne az 1997-ben, a Horn-kormány idején kialakított önigazgatási modelltől. Jelentős változás az új alkotmány szövegében továbbá, hogy az alaptörvény a Legfelsőbb Bíróságot Kúriává nevezi át.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár egy csütörtöki beszélgetésen a koncepció részelteivel kapcsolatban elmondta: a minisztérium szabályozási kérdésekkel foglalkozhatna. Répássy elismerte: van egy másik koncepció is a Fideszben, amely teljesen beolvasztaná a bírósági igazgatást a kormány szervezetébe, a két koncepcióról a Fidesz elnöksége szombati ülésén dönt.