szerző:
Stemler Miklós

Esztergom után a tolnai Dombóvár is a működésképtelenség szélére sodródott, miután a baloldali támogatottsággal megválasztott polgármester és a fideszes képviselő-testületi többség végképp képtelen együtt dolgozni. A Fidesz bojkottálja a közös munkát a nem jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt polgármesterrel, az MSZP pedig feloszlatná a testületet.

Újabb testületi ülés maradt el a Tolna megyei Dombóváron, miután a testület többségét adó Fidesz-KDNP nem jelent meg. A jobboldal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a jövő heti ülésre se mennek el, ami azt jelenti, hogy a képviselő-testület immár több hónapja nem végez érdemi munkát.

Amint arról beszámoltunk, a két fél közötti háború már 2010 októberében elkezdődött, amikor a Fidesz ugyan az országos trendeknek megfelelően többséget szerzett a képviselő-testületben, ám a várost egy éve irányító polgármesterét, Patay Vilmost fölényesen legyőzte Dombóvár korábbi szocialista vezetője, Szabó Lóránd. A 2009 nyarán még lemondásra kényszerült, ám nem kis részben a Fidesz hibái által újra játékba kerülő régi-új polgármester megválasztása után a korábbi harc új lendülettel folytatódott.

Előre az esztergomi úton!

Bár az első hónapokban nyögvenyelősen ugyan, de ment a közös munka (Esztergommal szemben Dombóváron a Fidesz-KDNP méltóztatott alpolgármestert adni Kerényi Zsolt személyében), 2010 kora tavaszára a két fél viszonya teljes egészében elmérgesedett. A jobboldali többség első körben a Szabó által összeállított költségvetést bombázta szét. A helyzet iróniája, hogy épp ők kérték fel a polgármestert a saját költségvetés összeállítására, nyilván másra gondoltak, majd március végén az önkormányzat aljegyzőjét mentették fel indoklás nélkül.

Az „esztergomizálódás” következő lépcsőjét a testületi üléseken bemutatott különböző performanszok és a Szabó ellen kezdeményezett, végül elbukott fegyelmi eljárás jelentette, majd május végén az együttműködés látszata is megszűnt, miután Szabó megvonta jobboldali alpolgármestere jogköreit, az MSZP pedig végső megoldásként a képviselő-testület feloszlatását kezdeményezte. A Fidesz-KDNP, amelynek lényegesen több vesztenivalója volt (a pártszövetség egyéni jelöltjeinek többsége még a Fidesz őszi népszerűségtetőzése idején is az országos átlagnál jóval kisebb különbséggel tudta hozni körzetét) ebbe nem ment bele, így maradt az állóháború.

Lesz működőképes önkormányzat Dombóváron? Szabó Lóránd számára nem világos a jövő
©

Szabó más taktikát választott, mint esztergomi kollégája, Tétényi Éva, aki a Fidesz-KDNP együttműködésének totális hiányára hivatkozva március óta nem hajlandó testületi üléseket összehívni; Dombóváron lassan rekordszámú ülést hívtak össze, ám ezek vagy már ott kudarcot vallanak, hogy a jobboldali többség meg sem jelenik rajtuk, vagy az ülések értelmetlen vitákba fulladnak.

Legutóbb július 14-én kellett volna összeülnie a testületnek, ám a Fidesz-KDNP az ülésen való megjelenés helyett azt jelentette be, hogy a jövőben egyáltalán nem kíván együttműködni a polgármesterrel, miután másodfokon Szabót sikkasztásért felfüggesztett börtönre ítélte a Pécsi Ítélőtábla. A nem jogerős ítélet érdekessége, hogy a Szabó által a képviselő-testület felhatalmazása nélkül végrehajtott pénzügyi manőverek révén sem az önkormányzatot nem érte kár, sem ő nem részesült egyéni haszonban, a trükkre azért volt szükség, hogy uniós pénzeket pályázni kívánó szervezeteknek biztosítsák az önrészt. A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla mindenesetre nem értékelte Szabó nemesen kreatív húzását, hivatali visszaélésért két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték. Így tehát kettőzötten fontos neki, nehogy bármilyen kisebb súlyú bűncselekményben vétkesnek találják. Külön szerencséje azonban Szabónak, hogy az első fokon eljáró Tolna Megyei bíróság felmentette, így a két bírósági ítélet ellentmondása miatt lehetősége van harmadfokú eljárásra a Legfelsőbb Bíróságon.

Most jó jogásznak lenni Dombóváron

Az élet mindemellett zajlik a tolnai városban, Szabó ellen például már kétszer is fegyelmi eljárást kezdeményezett a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja, ám egy alkalommal sem jutottak el a konkrét vizsgálatig. A jobboldali képviselők most egy pécsi ügyvéd segítségével kívánják átnézni a polgármester megítélésük szerint necces ügyeit: Halmos Péter havi 437 ezer forintos rendelkezésre állási díjért dolgozik majd a dombóvári önkormányzatnak.

Szabó szándékai szerint viszont mindez vissza is üthet, a polgármester ugyanis a jobboldali többség által megbízott ügyvédet épp azon fura ügyek kivizsgálására használná, amelyekben fideszes képviselők érintettek. Ezek közé tartozik az egyik képviselő gyógymasszőrének kiutalt önkormányzati lakás ügye, illetve az, amikor a helyi vízműbe delegált képviselő testületi felhatalmazás nélkül szavazta meg a cég ügyvezetőjének prémiumát.

A képviselő-testület elvileg jövő héten ül össze újra, ám a Fidesz-KDNP sajtóközleménye alapján túl sok teteje ennek az ülésnek sem lesz. A jobboldal most a Legfelsőbb Bíróság ítéletét várja Szabó sikkasztási ügyében, hiszen amennyiben a polgármestert esetleg letöltendő börtönre ítélik, úgy mandátuma automatikusan megszűnik. Ha nem, akkor a dombóvári állóháború valószínűleg határozatlan időre fennmarad, esztergomi módra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Esztergomi Fidesz: "Tétényi Éva képtelen ellátni feladatát"

Az esztergomi Fidesz-KDNP szerint az, hogy a város független polgármestere kormánybiztos kinevezését kérte a településen kialakult helyzet megoldására, egyértelmű bizonyíték arra, hogy Tétényi Éva képtelen ellátni feladatát, s ezért le kellene mondania.

Nagy Attila Tibor Itthon

Jó politikus-e Tétényi Éva?

A következő parlameti választások ugyan még odébb vannak, de már most érdemes elgondolkodni, milyen politikusi képességei vannak valójában Tétényi Évának, Esztergom országosan ismert polgármesterének - veti fel a kérdést Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Vilmányi Benett: "Nem viszem haza a figurát"

Vilmányi Benett: "Nem viszem haza a figurát"

Török egyetemistákat toboroznak Magyarországra

Török egyetemistákat toboroznak Magyarországra

Botka László nyert Szegeden

Botka László nyert Szegeden

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert