Aktívan bojkottálnák Gyurcsányék a választójogi reformot

Aktívan bojkottálnák Gyurcsányék a választójogi reformot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform szerint ha a Fidesz nem garantálja, hogy az ellenzékkel közösen alkotja meg az új választójogi törvényt, akkor a parlamentben "aktív bojkott" alá kell venni annak vitáját. Javaslatuk szerint ez azt jelentené, hogy az MSZP álláspontját kizárólag egy vezérszónok ismerteti, más nem szólalna fel a szocialista képviselők közül. Mesterházy Attila pártelnök azt mondta: a Fidesz magatartásától teszik függővé, részt vesznek-e a választójogi egyeztetéseken. A Demokratikus Koalíció két parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását is kezdeményezi.

A Demokratikus Koalíció pénteken elindult honlapján megtalálható állásfoglalásban az olvasható: az eddigi tapasztalatok alapján a kormányt a sarkalatos törvények megalkotásakor sem fogja érdekelni az ellenzék véleménye, így azokhoz "nem szabad asszisztálni". Külön foglalkoznának ugyanakkor a választási törvénnyel. A platform javaslata arra irányul, hogy ha a Fidesz nem az ellenzékkel közösen alkotja meg az új választási szisztémát, akkor az MSZP vegye "aktív bojkott" alá a törvényjavaslat vitáját.

"Kizárólag egy vezérszónok foglalja össze álláspontunkat a parlamenti vita elején, majd ismétli meg álláspontunkat a záróvitában. A részletes vitában nem veszünk részt, egyetlen ember ül és jegyzetel az ülésteremben. A zárószavazáson részt veszünk, és egységesen nemmel szavazunk" – ismerteti javaslatát a Gyurcsány vezette platform.

A sarkalatos törvények, így a választójogi reform ügye az MSZP kétnapos gárdonyi frakcióülésén is szóba került. Mesterházy Attila pártelnök csütörtökön újságíróknak azt mondta: a Fidesz magatartásától, egyeztetési szándékának őszinteségétől teszik függővé, hogy részt vesznek-e a választójogi egyeztetéseken. Hozzátette, nem tudják, hogy a kormánypártok hajdúszoboszlói frakcióülésén végleges döntés született-e az egyfordulós vegyes választási szisztéma kialakításáról, vagy a Fidesz-KDNP kész az érdemi párbeszédre. Utóbbi esetben az MSZP partner lesz ebben – jegyezte meg.

©

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban levélben kérte a parlamenti képviselőcsoportok vezetőit, hogy juttassák el pártjuk választójogi javaslatát az illetékes albizottsághoz. Közölte, hogy a Fidesz szeptember 30-ig javaslatot tesz a jelenlegi választójogi törvény megváltoztatására. "Lényegesnek gondolom, hogy megfelelő egyeztetések előzzék meg a törvényjavaslat parlamenti vitáját, ezért minden véleménycserét, megbeszélést támogatni fogok a kérdéssel kapcsolatban, amelynek elsődleges helyszíne az Országgyűlés erre a célra létrehozott albizottsága kell legyen" – írta a kormánypárti frakcióvezető.

A honlapon található információ szerint egyébként a Gyurcsány-platform két ügyben is parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi. Egyfelől megvizsgálnák, mi lett a kolontári vörösiszap-katasztrófa sújtotta térség helyreállítására szánt pénz sorsa, mint írják, "nem függetlenül attól, hogy sajtóhírek szerint milliárdos tételek vándorolhattak Simicska Lajoshoz köthető offshore cégekhez". Másfelől utánajárnának, hogy befolyásolta-e, és ha igen, milyen mértékben egyes termékek, banki szolgáltatások árát az Orbán-kormány által bevezetett különadó.

A szervezet honlapja Gyurcsány Ferenc videoüzenetével indít, ebben a volt kormányfő azt mondja: a portál azoknak szól, akik hisznek benne, hogy baloldaliaknak, liberálisoknak és konzervatívoknak is helye lesz az "Orbán-rendszer" leváltásában és egy "új köztársaság" felépítésében.