Elmegyógyintézetbe kerül megfigyelésre Somogyi Ábel

Elmegyógyintézetbe kerül megfigyelésre Somogyi Ábel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmemegfigyelőbe szállítják Somogyi Ábelt, a 22 rendbeli emberölés előkészületével vádolt egyetemistát. Ő ezen kifakadt, és arra utalt, hogy szerinte meg akarják törni ezzel. Egy tanú szerint a vádlott intellektuálisan képes volt a fegyveres erőszak megtervezésére, de szerinte tervét képtelen lett volna végrehajtani.

A büntetés-végrehajtás Kozma utcai Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetébe (IMEI) szállítják a vád szerint ámokfutást tervező, 22 rendbeli emberölés előkészületével és más bűncselekményekkel vádolt Somogyi Ábelt, miután a közelmúltban az elmeszakértői vizsgálatok a vádlott együttműködésének hiányában eredménytelenek maradtak – döntött a Fővárosi Bíróság kedden.

Somogyi Ábel tárgyalása
©

A volt jogászhallgató az ügyészség szerint külföldön elkövetett iskolai mészárlások nyomán arra készült, hogy embereket lő le az egyetemen vagy egy bevásárlóközpontban, minden elvesztegetett életévéért egyet. A nyomozók 2010 februárjában fogták el, azóta előzetes letartóztatásban van. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye. A férfi elfogása után elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövőklubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

Az emberölés előkészülete mellett súlyos egészségromlást okozó testi sértés és fegyveres garázdaság is szerepel a vádban. Az előbbit évekkel ezelőtt nagymamájának sérelmére követte el a fiatalember, az utóbbit pedig azzal valósította meg, hogy gázpisztolyával kilőtt a lakásuk ajtaján a lépcsőházba.

A keddi tárgyaláson az eljáró tanács elnöke hangsúlyozta: a bizonyítás sarkalatos pontja a fiatalember elmeállapota, de miután a közelmúltban a vádlott és védője kérésére ismételten elrendelt igazságügyi orvos szakértői vizsgálatokon Somogyi Ábel semmiféle együttműködést nem mutatott, még megszólalni sem volt hajlandó, ezért a bíróság előírta a vádlott IMEI-ben történő rendszeres, tartós megfigyelését. Egyúttal a bíróság döntött arról is, hogy az egy éve és nyolc hónapja fogva tartott fiatalember, illetve védője által előterjesztett, szabadlábra helyezési indítványt elutasítja a bűnismétlés veszélyére hivatkozva. Egy korábbi szakvélemény szerint nem zárható ki, hogy szabadlábon hagyása esetén a korábban eltervezett bűncselekményeit befejezi, vagy más hasonló erőszakos cselekményt hajt végre.

A vádlott és védője fellebbezett, de ez az IMEI-be történő beutalásra nincs halasztó hatállyal. A megfigyelés vélhetően 30 napig tart, és egyszer 30 nappal meghosszabbítható. A büntetés-végrehajtás Kozma utcai intézetébe viszik azokat, akiknek a bíróság rendelte el jogerősen a kényszergyógykezelését, illetve akiknek tartós elmemegfigyelése vált indokolttá a büntetőeljárás során. A vádlott azt is kérte, hogy ha tartós elmemegfigyelését rendelik el, az ne az IMEI-ben történjen. "Ha egy év nyolc hónap után nem roppantottuk össze a gyereket, akkor küldjük az IMEI-be, hogy megtörjük" – fakadt ki a vádlott a tárgyaláson a hatóságok motívumaira célozva, mire a bíró úgy válaszolt: éppen Somogyi Ábel az, aki minden lehetséges módon hátráltatja az eljárást, például azzal, hogy nem együttműködő a szakértői vizsgálatokon. A bíró hozzátette, hogy a törvény kötelező rendelkezése szerint a tartós elmemegfigyelést a büntetőeljárás során az IMEI-ben kell végezni.

A bíró közölte azt is, hogy a következő, decemberi tárgyaláson az IMEI-ben készült szakvélemények birtokában születhet majd újabb megalapozott döntés a kényszerintézkedésről. A bizonyítási eljárás a vége felé tart, a jövő év első felében megszülethet az elsőfokú ítélet a büntetőperben.

A keddi tárgyaláson tanúként hallgatták meg Somogyi Ábel egyik internetes ismerősét. A most végzős gimnazista úgy nyilatkozott a vádlottról, hogy felsőbbrendűnek képzelte magát, ki akart tűnni társai közül, de nem tudta, hogy ezt miképpen érje el. A fiú úgy vélte: a vádlott intellektuálisan képes volt a fegyveres erőszak megtervezésére, de szerinte tervét képtelen lett volna végrehajtani, bármire készült is, biztosan nem ölt volna. Mint mondta, Somogyi Ábellel 2007-2008-ban az interneten napi kapcsolatban voltak, és mintegy tucatnyi alkalommal találkoztak a két év alatt. A fiú olvasta Somogyi "borúlátó, haragvó, néhol fennkölt" verseit, és úgy érzete, "jó írói vénája van".