Mesterházy: ha szakad az MSZP-frakció, több kérdésben is a Ház dönt

Mesterházy: ha szakad az MSZP-frakció, több kérdésben is a Ház dönt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének meggyőződése, hogy Gyurcsány Ferencék távozni fognak a szocialista pártból, szerinte nyilatkozataik erről árulkodnak.

Mesterházy Attila viszont biztos benne, hogy az MSZP a következő években is a legnagyobb ellenzéki frakció marad - a szocialista képviselőcsoport létszáma jelenleg 12-vel nagyobb a Jobbikénál -, és abban is, hogy akik az MSZP-ben maradnak, újjáépítik azt, megfelelő programot kínálnak a választóknak és 2014-ben leváltják az Orbán-kormányt.

Mesterházy Attila
©

A frakciószakadást érintő kérdésekre válaszul azt mondta, hogy a házszabály homályosan fogalmaz, így ha ez megtörténik, a parlamentnek több kérdésben is döntenie kell, az viszont biztos, hogy minden képviselőt megillet a jog, hogy valamely bizottságnak a tagja legyen. A pártelnök arról is beszélt, hogy az elválásnak "a lehető legkulturáltabban" kell megtörténnie. A kérdésre, hogy a békés elválás mit jelenthet, azt mondta az újságíróknak: "nemsokára meg fogják látni".

Mesterházy Attila sajtótájékoztatójával egy időben az MSZP Jókai utcai székházában zajlik az az úgynevezett platformkonferencia, amelyre a pártban működő hét tömörülés vezetőit hívta meg Hiller István korábbi pártelnök. A Demokratikus Koalíciót (DK) Gyurcsány Ferenc képviseli, a téma pedig a DK kiválása utáni együttműködés lehetősége lehet.

Varju László, a DK igazgatója az MR1-Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában azt mondta: már lemondtak az MSZP megújításáról, és biztosra vette, hogy a szocialista frakcióból való távozásuk után képesek lesznek önálló képviselőcsoportot alakítani, vagyis meglesz az ehhez szükséges tíz politikus.