Szócska ésszerűen szervezné újra az egészségügyi rendszert

Szócska ésszerűen szervezné újra az egészségügyi rendszert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A józan ész érvényesítését tartják szem előtt az egészségügyi rendszer újraszervezésekor - mondta Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház új épületszárnyának alapkőletétele alkalmából tartott szerdai ünnepségen.

Szócska Miklós köszöntőjében hangsúlyozta: az egészségügyi rendszer újraszervezése során igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ésszerűbb legyen a munka, jobb legyen a betegeknek, s a tartalékok forogjanak vissza a bérekbe.

Mint hozzátette, míg a rutinszerű tömeges ellátást továbbra is a betegek közelében kell folytatni, a specializálódott magas szintű ellátásnak a térségi központ lesz a felelőse.

Szócska Miklós közölte: a győri kórházat adottságai képessé teszik a nagytérségi központ szerepének betöltésére, bár eddig az intézmény nem kapta meg anyagilag és a stratégiai tervezés tekintetében sem azt a támogatást, amely ahhoz szükséges, hogy ezt a funkciót teljes egészében betöltse. A mostani kórházfejlesztés ezt a célt szolgálja.

Pokorni Zoltán, Szócska Miklós és Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet új belgyógyászati tömbjének avatóján
©

Tamás László János, a kórház főigazgatója elmondta: a kórházban 11,2 milliárd forintos beruházás valósul meg európai uniós támogatással. A fejlesztésre a fenntartó Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat 10 milliárd 130 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében, ezt az összeget az önkormányzat 10 százalékos saját erővel egészíti ki.

A projekt során egy hatszintes, 26 ezer négyzetméteres új épületszárnyat emelnek, az "A" épület tetején 330 négyzetméteren helikopterleszállót alakítanak ki, a "B" épületben pedig csaknem 4000 négyzetmétert újítanak fel. A fejlesztés része a műszerpark és az informatikai rendszer modernizálása, az utóbbi a korszerű betegellátás technikai hátterét biztosítja.

Az 5 hónapja elindult helyszíni munkák eredményeként november közepétől már működik a helikopter-leszállóhely, felújították a radiológiai osztályt, továbbá elkészült az új épületszárny alapozása; abban kap helyet egyebek mellett az onkológiai centrum és a mostanáig hiányzó központosított sürgősségi betegellátás fogadó központja. Az első emeleten lesz kardiológiai ambulancia és gondozó, neurológiai, gyermekgyógyászati és diabéteszambulancia is. A felsőbb emeleteken rendezik be a fekvőbeteg-ellátó részlegeket 2-3 ágyas kórtermekkel.

A beruházás nyomán a kórház központi helyszínére, a Vasvári Pál utcába költöztetik a Zrínyi utcai telephelyről az aktív betegellátást végző részlegeket, ezzel működési költségeket takarítanak meg. A kivitelezést a tervek szerint a jövő év végére fejezik be.