Németh Lászlóné lesz a fejlesztési miniszter

Németh Lászlóné lesz a fejlesztési miniszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor miniszterelnök ma arról tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy javaslatot kíván tenni a köztársasági elnöknek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterré történő kinevezésére - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Németh Lászlóné
©

A miniszterelnök arra kérte az Országgyűlés elnökét, hogy a miniszterjelölt bizottsági meghallgatásához szükséges intézkedéseket tegye meg - olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága már holnap délelőtt 11-kor meghallgathatja a jelöltet, majd az önkormányzati bizottság délben, az európai ügyek bizottsága pedig 13 órakor.

Németh Lászlóné jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyetteseként dolgozik, és az MFB igazgatóságának belső tagja. Németh Lászlóné - leánykori nevén Serényi Zsuzsanna - tavaly július óta az MVM igazgatóságának is tagja, és 2002 és 2010 között az OTP Banknál is dolgozott mint ügyvezető igazgatóhelyettes.

A Magyar Közlönyben mindössze egy napja, kedden jelent meg az a miniszterelnöki rendelet, amely szerint Orbán Viktor átmenetileg Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert bízta meg a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörének gyakorlásával.

Orbán december 12-én még azt közölte, hogy a következő napokban döntik el, ki lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) új vezetője, a döntésig pedig Fónagy János államtitkár irányítja a tárcát. A Fónagy új feladatköréről szóló kormányzati döntés azonban sohasem jelent meg a Magyar Közlönyben.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter december 8-án közölte, hogy feladatainak sokasága miatt kezdeményezi felmentését a miniszterelnöknél miniszteri posztjáról, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani.

A kormányfő elfogadta a lemondást, és december 15-i hatállyal Fellegi Tamást tárca nélküli miniszternek nevezte ki. Fellegi Tamás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folyó tárgyalásokat irányítja, valamint - Orbán Viktor szavai szerint - "az országgal szembeni pénzügyi támadások visszaverése érdekében szükséges intézkedésekre" is javaslatokat tesz majd.