Nyilvános a Demokratikus Koalíció idei költségvetése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy minél hamarabb alkosson törvényt a pártfinanszírozás átláthatóvá és elszámoltathatóvá tételére. A pártfinanszírozás rendbetételéről több mint húsz éve beszélnek, de még egyetlen kormány sem hajtotta végre, és a mostani kormány is inkább elblicceli a kérdést – ezt mondta Varju László, a DK pártigazgatója vasárnap újságíróknak Budapesten.

A pártok annak ellenére is az eddigi rossz szabályok szerint számolhatnak be gazdálkodásukról a március 31-i határidőig, hogy tavaly szeptemberben a Fidesz és az Állami Számvevőszék közös konferenciáján több javaslat is elhangzott a pártfinanszírozás megváltoztatására, mivel a mostani kormány is inkább "elblicceli" ezt a kérdést – mondta a politikus.

Kiemelte, hogy a Demokratikus Koalíció nem vár a kormányra, és nyilvánosságra hozza az elnöksége által előző héten elfogadott idei évi költségvetését. Varju László hangsúlyozta, hogy a jövőben a kötelező éves beszámoló mellett negyedévente honlapjukon tájékoztatják a nyilvánosságot a párt gazdálkodásáról, és bevételeik mellett - szintén a jogszabályokon túl - kiadásaikról is számot adnak. A kampányfinanszírozás átláthatóvá tétele érdekében külön kampányszámlát nyitnak, és csak ezen kezelik majd a választásokhoz kapcsolódó bevételeiket és kiadásaikat - tette hozzá.

A DK politikusa megjegyezte, hogy a kabinetnek olyan szabályozást kellene kezdeményeznie a pártfinanszírozásról, amely bünteti a pártok túlköltekezését, emellett megakadályozza a közvetett kormányzati támogatását.

A Demokratikus Koalíció Varju László által ismertetett költségvetése szerint a párt a tavalyi 14,5 millió forint után az idén már 64 már millió forintos bevételt vár, ezt a párt bejegyzés alatt álló alapítványánál remélt további 40 millió forintos, adományokból tervezett bevétele, valamint a Demokratikus Koalíció tíz képviselőjének összesen 77,5 millió forintos ellátása egészítheti ki. Az MTI-nek átadott dokumentumból kiderül az is, hogy a DK idén 20,7 millió forintot költene működési kiadásaira a tavalyi 4,6 millió után, míg rendezvények szervezésére 14,5 millió forintot szán a korábbi 1,8 millió forintot követően.