Feljelentették Gyurcsányt március 15-i beszéde miatt

Feljelentették Gyurcsányt március 15-i beszéde miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feljelentették Gyurcsány Ferencet az Alkotmánybíróság kilátásba helyezett blokádja és az egyházi személyek kiváltságainak felhánytorgatása miatt - számolt be az Index.

Polt Péter legfőbb ügyészhez Gulyás Balázs, a Mokép decemberben menesztett igazgatója, a Kisgazdapárt korábbi Győr-Moson-Sopron megyei elnöke fordult. Szerinte a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke március 15-i, Egyetem téri beszédében a Btk.-ba ütköző kijelentéseket tett, melyek akár terrorcselekménynek is minősíthetők - írja az Index.

Gyurcsány Ferenc beszéde közben - kattintson képes összefoglalónkért!
©

Gyurcsány a rendezvényen azt mondta: a Szabadság és Reform Intézet nemrég beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy mondja ki, Orbán hatalma illegitim, az AB azonban elutasította őket. Panasszal éltek ez ellen, most pedig Gyurcsány felszólította az AB-t, hogy vizsgálja meg érdemben a panaszt és a beadványt 30 napon belül, mert ha nem, alkotmányos blokád alá fogják vonni az AB-t.

Az Indexhez eljuttatott feljelentés szerint Gyurcsány szavaira a Btk. 261-es passzusa vonatkozhat, mely szerint aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűncselekményt követ el és 10-20 év közötti börtönnel büntetendő.

A politikust gyűlöletre uszítás miatt is feljelentették, mert kifogásolta az egyházi személyek adózási kiváltságait.

Gyurcsány legutóbbi Facebook-bejegyzésében fejtette ki, Orbán rendszerének melyik az a három pontja, amit a demokratikus alkotmányosság helyreállítása érdekében szerinte támadni kell. Elsőként az alaptörvénynek azt a rendelkezését idézi, ami szerint senki nem törekedhet a hatalom kizárólagos megszerzésére illetve annak gyakorlására. "Az ilyen törekvés alkotmányellenes. Nem kérdéses, hogy Orbán ezt teszi" - írja Gyurcsány. "Ez esetben a Fidesz hatalma nem egyszerűen illegitim, hanem egyenesen illegális, azaz törvénytelen. Persze kérdés, hogy ki mondhatja ki a törvényellenességet. A kézenfekvő válasz, hogy az Alkotmánybíróság. Persze az alkotmánybírók (ki szakmai meggyőződésből, ki politikai lojalitásból vagy épen szimpla gyávaságból) mondhatják, hogy nekik nincs ilyen hatáskörük. Tényleg nincs? Vajon nem azt mondja-e az Alaptörvény, hogy a kizárólagos hatalom megszerzésére illetve gyakorlására irányuló törekvésekkel szemben mindenki jogosult illetve köteles törvényes eszközzel fellépni? Ismétlem: mindenki jogosult és köteles. Akkor ne vacakoljon az Alkotmánybíróság, legyen olyan kedves, tegye a dolgát, mi meg segítsünk nekik, hogy értsék történelmi, alkotmányos kötelességüket! A tegnap kilátásba helyezett alkotmányos blokád ebben fog segíteni" - fejti ki a Demokratikus Koalíció elnöke.

Kizárólag törvényes eszközök igénybevételét jelenti az az alkotmányos blokád, amelyet Gyurcsány Ferenc hirdetett meg az Alkotmánybíróság (AB) ellen - közölte Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke hétfőn, ugyanakkor viccnek, politikai kabarénak nevezte, hogy a volt kormányfő március 15-i kijelentése után egy magánszemély terrorcselekmény miatt tett feljelentést. Az ügyészséget ismerve nem zárható ki, hogy nyomozás indul az ügyben, ami azonban nem változtat a minősítésén - mondta Molnár.