Megdöbbent a kamara Tulassay miatt

Megdöbbent a kamara Tulassay miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége reméli, hogy a nemzetierőforrás-miniszter nem fogadja el a Semmelweis Egyetem rektorának, Tulassay Tivadarnak a lemondását, és ezzel megerősíti az egyetem autonómiáját.

A kamara elnöksége döbbenettel értesült arról, hogy "Tulassay Tivadar lemondásra kényszerült" - írta közleményében a MOK. A rektor mandátuma ugyan június 30-án lejárt volna, de "a nyilvánosságra került információk szerint a Schmitt-ügy kapcsán úgy érezte, hogy a felügyelő szerv bizalma irányában megrendült, és az egyetemet maradása miatt hátrány érheti" - tették hozzá.

A MOK elnökségének határozott álláspontja az, hogy tudományos műhelyek, így a Semmelweis Egyetem szakmai autonómiáját aktuálpolitikai befolyások nem csorbíthatják, szakkérdésekben illetékes testületeinek döntései nem járhatnak hátrányokkal.

"Ezért köztestületünk reméli, hogy a miniszter nem fogadja el a lemondást, és ezzel a döntésével megerősíti az egyetem autonómiáját, egyúttal pedig jog- és hatáskörénél fogva minden eszközzel a körülmények mielőbbi, teljes körű tisztázására törekszik" - zárul a közlemény.

Tulassay Tivadar a lemondásáról szóló döntését az intézmény honlapján jelentette be vasárnap délután, és arról hétfőn értesíti Réthelyi Miklós minisztert. A rektor indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt, az egyetem nyugalma érdekében úgy döntött, átadja a rektori széket a múlt csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak, aki "élvezi az ágazati vezetés támogatását".

Tulassay Tivadar bejelenti a SOTE bizottságának döntését, mely szerint visszavonják Schmitt Pál doktori címét
©

Tulassay Tivadar ugyanakkor kiemelte: a szenátus csütörtöki döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn a parlamentben bejelentette, hogy lemond államfői tisztségéről. A döntését azzal magyarázta: plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie. Ugyanakkor etikátlannak és jogszerűtlennek nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét, szerinte ezt csak bíróság tehette volna meg.