Dopeman is felszólal vasárnap a rokkantak tüntetésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint Dopeman, Seres Mária, Nagy Navarro Balázs és Árok Kornél is felszólal azon a demonstráción, amelyet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és civilek szerveznek vasárnap délutánra, a budapesti Hősök terére. A volt rokkantnyugdíjasokat, súlyos betegeket, fogyatékkal élőket sújtó kormányzati intézkedésekre akarják felhívni a figyelmet, de a szervezők szerint pártpolitikától mentes rendezvényre készülnek.

A szervezők pénteki közleményükben azt írják, hogy az érintetteknél a rokkantnyugdíj helyébe lépő rendkívül alacsony, sok esetben mindössze havi 28 ezer forintos ellátás az életben maradáshoz is kevés, gyógyszerre, álláskeresésére már nem tudnak fordítani ebből a pénzből.

A kormány az igazságtalan felülvizsgálatok után úgy csökkenti, vonja el féllábú, bénult, daganatos beteg emberek ellátását, hogy esélyük sincs munkát találni, miközben rehabilitációra, az érintettek foglalkoztatására lényegesen kevesebbet tervez költeni. Az intézkedések már eddig is számos emberi tragédiához vezettek: volt, aki öngyilkos lett, vagy a rehabilitációra alkalmasnak minősítése után belehalt az évek óta tartó súlyos betegségébe, de mind a négy végtagjára bénult fiatalemberről is döntöttek már úgy, hogy nem jár neki semmilyen ellátás – olvasható a közleményben.

A szervezők azt várják, hogy a kormány kérjen bocsánatot azoktól a betegektől, akiket alaptalanul neveztek csalónak a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatban. Emellett azt kérik, hogy állítsák vissza a társadalombiztosításon alapuló, kiszámítható rokkantsági nyugdíjat, és alakítsanak ki megfelelő rehabilitációs rendszert.

A demonstráció vasárnap 14 órakor kezdődik a Hősök terén. Az előzetes program szerint felszólal majd többek között Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, Árok Kornél, a Szövetség az Egységes Magyarországért Párt alapítója, Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalom alapítója, Hegedüs Lajos, a MEOSZ elnöke és Dopeman is.