Nol: több mint 500 patikát érint itthon a kényszereladás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan szeptemberben kezdődnek az egyeztetések a kormánnyal a miniszterelnök ígéretének valóra váltásáról - mondta a Népszabadságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Orbán Viktor múlt hónapban ajánlotta fel, hogy a kormány késleltetett visszafizetésű kedvezményes hitellel támogatja a gyógyszerészek üzletszerzését - emlékeztetnek a lap szerdai számában.

A kamarai elnök szerint a csomag több tárca hatáskörét érinti majd, mert a kedvezményes hitellehetőség mellett arról is gondoskodni kell, hogy a patikák mostani alacsony jövedelmezősége se akadályozza a gyógyszerészek tulajdonszerzését.

Az Orbán-kormány első intézkedései között számolta fel a patikaliberalizációt, az erről szóló törvény szerint 2017. január 1-jéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, méghozzá oly módon, hogy az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014. januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek. E szabályozás szerint egy gyógyszerésznek csak egyetlen patikája lehet a jövőben. Hasonló tulajdonrész-eladásra kényszeríti a jogszabály a patikaláncok tulajdonait is - írja a Népszabadság.

Ha nem történik meg határidőre a tulajdonrész átrendezése, akkor a patikát bezárják. A lap úgy tudja: 600-800 patikavállalkozást - zömében láncban működtetett gyógyszertárat - érinthet a kényszereladás. Köztük sok olyan tulajdonrész is van, amelyet egyszer már az ott dolgozó patikus maga adott el jelenlegi működtetőjének, most viszont ismét visszavásárolhatná a rendszerváltáskor egyszer már ingyenesen megkapott, és egyszer már értékesített üzletrészét.