Mégsem életveszélyes a Puskás Ferenc Stadion?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben semmiféle veszély nem fenyegeti a Puskás Ferenc Stadion látogatóit - közölte a stadiont is kezelő Nemzeti Sportközpontok (NSK).

A többek között a Puskás Ferenc Stadion kezeléséért is felelős Nemzeti Sportközpontok (NSK) kedden délután közleményben cáfolta az ATV azon állítását, amely szerint az egykori Népstadiont azonnal be kellene zárni, mert életveszélyessé vált. A televízió egy, a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságának elnökének írt szakértői levélre hivatkozott, amely jelentés az NSK közleménye szerint valóban létezik, ám az a stadion már régóta nem használt középső lelátójáról állapítja meg, hogy "hirtelen állagromlás" történt, amelyet valószínűleg az elmúlt hónapok "rendkívül viharos-szeles időjárása okozott".

Az állagromlást a Nemzeti Sportközpontok őrszolgálata észlelte július végén, a veszélyes területeket azonnal lekerítették. Az augusztus 2-án készült szakértői jelentésben vizsgált középső lelátórész, ismertebb nevén a középső karéj - a felső karéjjal együtt - azonban már régóta nem használható.

A Nemzeti Sportközpontok emlékeztetett rá, hogy a holnapi Magyarország-Izrael válogatott labdarúgó-mérkőzés, illetve a jövő hétfői atlétikai verseny idején a Puskás Ferenc Stadionban a terveknek megfelelően csak az alsó karéj lesz nyitva, ezen a lelátórészen pedig szerintük továbbra is teljesen biztonságos körülmények között szurkolhatnak a nézők. A lelátóhoz vezető beléptetési útvonalat is úgy jelölték ki a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Nemzeti Sportközpontok szakemberei, hogy azok ne érintsék a veszélyesnek nyilvánított területeket. 

A Nemzeti Sportközpontok a hibák észlelése után haladéktalanul megkezdte az előkészítését azoknak a javítási, karbantartási munkáknak, amelyek célja a hibaelhárítás mellett a stadion befogadóképességének megnövelése - írják a közleményben.

Az ATV birtokába került jelentésben azonban a szakértők azt is nehezményezik, hogy olyan helyekről is hullottak betondarabok, amelyeket korábban nem tekintettek kritikusnak, ezért védőhálót sem szereltek fel ezeken a területeken a leomló részek felfogására. Az érintett terület ráadásul jelenleg közlekedési és menekülési útvonal, a jelentés szerint pedig a lehulló betondarabok nemcsak a stasionba érkezőkre, de a mellette közlekedőkre is veszélyt jelenthetnek.