Abádszalóki viharkár: a héten pénzt kap az önkormányzat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Várhatóan még augusztusban helyi rendeletben szabályozza Abádszalók önkormányzata azt, hogyan használható fel az a 60 millió forint, amelyet a kormány adott támogatásként a július 9-i viharkárok enyhítésére.

A támogatási szerződést szerdán írták alá a Belügyminisztériumban, és az összeg várhatóan pénteken megérkezik az önkormányzat számlájára – mondta csütörtökön Kovács Mihály polgármester.

Tájékoztatása szerint a pénz a házakban keletkezett károk felszámolására, a lakhatási feltételek biztosítására fordítható, legfeljebb a káreseményt megelőző állapotok mértékéig.

A 2013. január 31-ig felhasználható támogatásból elvileg mindenki kaphat, így azok is, akiknek van lakásbiztosításuk. A kép nagyon árnyalt, és a rászorultság mértéke az egyedi problémák miatt szinte épületenként eltérő - fogalmazott.

Abádszalók önkormányzata a 4500 lakosú kisvárosban pusztító vihar másnapján, július 10-én fordult a kormányhoz segítségért, elsősorban az épületeket ért károk enyhítéséért.

Abádszalókon július 9-én, délután pusztított orkán erejű széllel kísért vihar, és diónyi, kisebb almányi jégdarabok is hullottak, amelyek 300-350 ingatlant rongáltak meg. Az épületek többségének a teteje sérült meg, főleg a palával borítottak töredeztek szét. Sok kocsi is károsodott, és a vihar útjában gyakorlatilag az összes növény kipusztult.

Az önkormányzatnál 118 magánszemély jelentett be épületkárt, emellett 36 önkormányzati ingatlanon is végigszántott a jégeső. A számítások szerint összesen 12 ezer négyzetméter tetőt kell javítani.