Újabb ötlet: föld alá küldenék a rakparti forgalmat Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/Blikk

Közlekedési káosz nélkül is sétánnyá alakítható a pesti alsó rakpart, igaz, drága megoldással. Egy tervező cég szerint a föld alá terelhetnék a járműveket, így a felszín a gyalogosoké és a kerékpárosoké lehetne – írja a Blikk.

Tarlós István főpolgármester két napja beszélt újságíróknak a budapesti közlekedés fejlesztésének terveiről, köztük arról, hogy egyirányúsítanák a pesti rakpartot, vagy pedig teljesen kitiltanák onnan a járműveket. Utóbbi esetben viszont könnyen alakulhatnának ki dugók a városban.

Elkerülhető lenne viszont a káosz a forgalom föld alá terelésével. Ennek két módja is lenne: az egyik elképzelés szerint metróhoz hasonló alagútba vezetnék a forgalmat. Egy tervező cég, a Város-Teampannon Kft. részletes tervet készített ehhez, igaz, a Belgrád rakpartra. Koszorú Lajos igazgató jelezte viszont, hogy a Jászai Mari tér és a Március 15. tér közti rakparton nehezebb lenne alagutat építeni, mert az a szakasz a világörökség része, eredeti faragott kövekből épült, nem lehet csak úgy belebarkácsolni.

Létezik egy ennél olcsóbb terv is: a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület javaslata szerint az alsó rakpartot galériaszerűen befedhetnék - olvasható a cikkben.