Bíróságon végződhet a váci szemét-ügy

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jogi lépéseket helyeztek kilátásba a váci szemétszállítást végző Remondis Duna Kft. ellen a város vezetői, mert állításuk szerint a cég szabálytalanul elvitte a külterületekről konténereit, melyek helyén szemétkupacok halmozódtak fel - olvasható Vác hivatalos honlapján. A társaság vezetője szerint szabályosan jártak el.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint az önkormányzattal évek óta szerződésben álló Remondis megsértette az önkormányzat rendeletét, amikor - a szemétszállítási díj emelésének elutasítására hivatkozva - elvitte a konténereit, és azokat többszöri felszólításra sem helyezte vissza.

A város önkormányzata augusztus 15-én megbízást adott a Váci Városfejlesztési Kft.-nek a konténerek helyén kialakult hulladékdombok felszámolására, de a kényszerű helyzet miatt valószínűleg jogi lépésekre lesz szükség a zavartalan hulladékkezelés biztosítása érdekében - írták a vac.hu-n.

Szloboda Gyula, a Remondis Duna Kft. ügyvezetője elismerte, hogy Vác külső részeiről valóban elvitték 15 darab, egyenként 4 köbméteres konténerüket, mert több vitás kérdésben sem tudtak megegyezni a helyi önkormányzattal. Tavaly jelezték például, hogy a költségeik felét kitevő ártalmatlanítási díj megduplázása miatt az önkormányzattól nekik járó szolgáltatási díjat emelni kellene, de erre a városvezetők nem volt hajlandóak.

A cég ráfizetését növelte, hogy 2012-től az önkormányzat közvetlen lakossági számlázásra kényszerítette a társaságot, bár ezt nem írták bele pótlólag a szerződésükbe - sorolta sérelmeiket az ügyvezető.

Mint mondta, a papír- és egyéb járulékos költséget, valamint az egyre több nem fizető lakó miatti anyagi hátrányukat erőteljes spórolással, illetve elbocsátásokkal igyekeztek ellensúlyozni, de eljutottak teljesítőképességük határáig. Mivel a külterületeken lévő konténerek környékére illegálisan lerakott havi több tíz tonna hulladékot is saját költségükön kellett elszállítaniuk, kezdeményezték a házhoz menő szolgáltatásra való áttérést (amit az érintett 300 család is szívesen vett volna), de az önkormányzat ebbe sem egyezett bele - tette hozzá Szloboda Gyula.

Az önkormányzat most körülbelül 30 millió forinttal tartozik a Remondisnak, így - tekintettel az összes előzményre - többhónapos huzavona után a cég "egyoldalú döntéssel" elvitte a külterületekről a konténereit, és ezekben az utcákban is házhoz jár a szemétért. Az illegálisan lerakott hulladékdombok eltüntetése a város önkormányzatának a feladata és költsége - közölte az ügyvezető.