Lázár átvette a külügy külföldi hírszerzését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Az egyes törvényeknek a polgári hírszerzési tevékenység irányításával kapcsolatos módosításáról szóló törvény által megteremtett jogi keretek alapján szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár gyakorolja az Információs Hivatal irányításával kapcsolatos jogköröket - közölte a kormányszóvivői iroda.

Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet jelölte ki a kormányfőt az Információs Hivatal irányítására, aki e feladat ellátására törvényi felhatalmazás alapján a Miniszterelnökség Szervezeti és Működési Szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki - közölte a kormányszóvivői iroda.

Az irányítói jogkört gyakorló államtitkár feladatkörébe kerül így többek között az Információs Hivatal feladatainak meghatározása, a hivatal gazdálkodásának, törvényes és rendeltetésszerű működésének ellenőrzése. Az Információs Hivatal főigazgatójának kinevezése és a kinevezés visszavonásának jogköre továbbra is a miniszterelnöknél marad - tették hozzá.

A hvg.hu június elején számolt be arról, hogy összeállt Lázár János régi-új stábja a Miniszterelnökségen és teljesül Lázár vágya: megkaphatja a polgári titkosszolgálatok egyik szervezetét, átveheti a Külügyminisztériumhoz tartozó külföldi hírszerzést.

Az IH korábban a Külügyminisztériumhoz tartozott. Martonyi János júliusban azt mondta, ez a brit modell alapján kidolgozott rendszer a korábbi felállásban kedvező tapasztalatokat hozott és jól működött. A tárcavezető akkor hozzátette, hogy várhatóan jól működik majd az a megoldás is, hogy a Miniszterelnökség irányítása alá kerül a hivatal, hiszen az általa szerzett információkra több tárca is igényt tarthat, ami indokolhatja a központi irányítás alá vonását.