Index: Simicskó válthatja Czenét az államtitkári székben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Napokon belül meneszthetik a kormány sportért felelős államtitkárát, Czene Attilát – írja az Index, amely szerint a megüresedő posztért Simicskó István, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára lehet a befutó.

A Balog Zoltán által vezetett csúcstárcánál lecserélik a sportpolitikáért felelős államtitkárt – közölte az Index.

A portál szerint Czene Attila teljesítményével a tavaszi kormányátalakítás során csúcsminiszterré kinevezett Balog Zoltán már hosszabb ideje elégedetlen volt, ám a sportterület hivatalos vezetésén a londoni olimpiai előtt nem akartak változtatni.

A lehetséges utódok közül három jelölttel, Szekeres Pál többszörös aranyérmes paralimpikonnal, Szabó László volt MTVA kommunikációs igazgatóval és Simicskó István HM-es parlamenti államtitkárral folytak tárgyalások – tette hozzá az Index, amely szerint mára lényegében eldőlt, hogy a küzdősportokban jeleskedő, és Honvéd vezetésében is szerepet vállaló Simicskót választják.

A döntésben az is szerepet játszott, hogy egy ideig napirenden volt a sport átvétele a honvédelmi tárcához a sok területet magába olvasztó Emberi Erőforrások Minisztériumától, de a tervet a sportügyeket kevéssé támogató Hende Csaba miniszter megtorpedózta.

Simicskó várhatóan megüresedő helyére állítólag nagy esélye van Kocsis Máténak, a VIII. kerületi polgármesternek, aki eddig az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként tevékenykedett – tette hozzá a beszámoló. Az értesülést Kocsis Máté a hvg.hu-nak határozottan cáfolta. Mint mondta, nem került szóba, hogy elfoglalná a honvédelmi államtitkári széket, s nem is hallott arról, hogy rá gondoltak államtitkárként. Kocsis Máté hangsúlyozta, úgy gondolja, vannak nála alkalmasabb emberek is erre a posztra.

Czene az Index szerint államigazgatási karrierjét egyértelműen annak köszönhette, hogy közeli kapcsolatban állt Schmitt Pállal, aki a kormányváltás után átvette a sportpolitika valódi irányítását. Czene nem rejtette véka alá, hogy Schmitt Pál embereként került a minisztériumban: egy interjúban bevallotta, hogy 2010-ben személyesen Schmitt kereste meg, és telefonon kínálta fel neki az államtitkárságot.

A portál forrásai szerint Czene államtitkári rangja ellenére lényegében minden fontos ügyben önállótlanul „Pali bácsi” véleményétől tette függővé döntéseit, miniszteri értekezletekre pedig szinte egyáltalán el sem járt.