Újabb területeken működnek együtt Orbánék Azerbajdzsánnal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Oktatási, tudományos és kulturális egyezményt készül aláírni a kormány Azerbajdzsánnal. A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg a miniszterelnök határozata, amelyben kijelöli az illetékes miniszterek ezzel kapcsolatos feladatait.

Az oktatási, tudományos és kulturális egyezmény bemutatott szövegének végleges megállapítása az emberi erőforrások miniszterének feladata vagy azé a személy, akit kijelöl erre a feladatra.

A szöveg megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot a külügyminiszter adja ki. Ha megvan a szöveg, akkor a szerződés kihirdetéséről szóló kormányrendelet tervezetét ugyancsak az emberi erőforrások minisztere terjeszti a kormány elé – derül ki a közlönyben olvasható határozatból.

Magyarország gazdasági kérdésekben régóta együttműködik Azerbajdzsánnal, a magyar-azeri vegyes gazdasági bizottság jövő héten Budapesten tartja következő ülését.

A két ország kapcsolatát befolyásolhatja az azeri baltás gyilkosként emlegetett Ramil Safarov ügye, akit börtönbe csuktak Magyarországon örmény társa meggyilkolása miatt, de nemrég kiadták Azerbajdzsánnak. Hazájában az állítólagos ígéretek ellenére nem vitték börtönbe, hanem megérkezése után elnöki kegyelmet kapott. Az eljárást rengetegen bírálták, Örményország pedig megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.