Gyurcsány fogadni merne a tovább kiigazításokra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felelőtlenségről, a hozzáértés hiányáról árulkodik, hogy a kormányoldal júliusban elfogadtatta a 2013-as költségvetés sarokszámait, de azokat még idén módosítani kell - mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője, aki szerint a Matolcsy által pénteken bejelentettekkel a kiigazításoknak még nem lesz vége.

Gyurcsány Ferenc szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett egyenlegjavító intézkedések azt jelzik, hogy a kormány végre szembenézett a valósággal, ám a várt bevételek egy része nem fog teljesülni, ezért újabb kiigazítások várhatók. A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke újságíróknak azt mondta, hogy felelőtlenségről, a hozzáértés hiányáról árulkodik, hogy a kormányoldal júliusban elfogadtatta a 2013-as költségvetés sarokszámait, de azokat még idén módosítani kell.

A 600 milliárdos kiigazításból nagyjából 200 milliárdot tesz ki a hiánycél megemelése, 400 milliárd pedig kiadáscsökkentés és bevételnövelés - részletezte. Helyesnek nevezte a gazdaság - a sertéságazat és a kereskedelem - kifehérítésének szándékát, de megkérdőjelezte, hogy ebből 200 milliárd forint származhatna. Szintén kétségbe vonta, hogy a magasabb jövedelműek járulékplafonjának eltörlése hozzávetőleg 50-60 milliárd forintot hozhatna a büdzsének, szerinte a multinacionális vállalatok ezt úgy védik ki, hogy vezetőiket nem Magyarországon jelentik be.

Gyurcsány Ferenc szerint ebből az következik, hogy a kiigazításoknak nincs vége. "Nagy tételben merek fogadni bárkivel, hogy ez a költségvetés a mostani módosítással együtt sem fogja megérni a tavaszt, újabb kiigazítások, zárolások lesznek" - mondta. 

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az ismertetett intézkedésekre a Nemzetközi Valutaalap elvárásai miatt van-e szükség. Szerinte a kormány próbálja elkerülni az IMF-megállapodást, és arra nincs is sürgető kényszer, amíg optimista a hangulat a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. Ellenkező esetben viszont sérülékeny lehet az ország, a kabinet most nyilván ezt mérlegeli - fűzte hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy milyen társadalmi fogadtatása lehet a gazdasági miniszter által bejelentett intézkedéseknek, a DK elnöke úgy válaszolt: az Orbán-kormány eddig "nem volt ügyetlen" abban, hogy ne közvetlenül az embereket érintő kiigazításokat hajtson végre, és ez részben most is elmondható, emiatt nem számít nagy felháborodásra. Ugyanakkor szerinte a még idén végrehajtandó 130 milliárdos zárolás állami intézmények sorának működőképességét veszélyezteti, amit a 730 ezer közalkalmazott megérez majd. 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a jövő évi növekedési előrejelzését a kormány 1,6 százalékról 1 százalékra mérsékli, az idei és a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányt - 2,5 és 2,2 százalékról - 2,7 százalékra emeli, a jövő évi hiánycél eléréséhez pedig 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot hajt végre.